Szczep: Verdejo

Odmiana typowa dla Hiszpanii, a zwłaszcza dla Ruedy, którą uważa się niemalże za jej matecznik (podobno pierwszych nasadzeń tego szczepu dokonano w XI w., jeszcze w epoce muzułmańskiego panowania nad tą częścią Półwyspu Iberyjskiego). Wprawdzie plaga filoksery w II połowie XIX wieku srogo się z nią obeszła, ale w latach 1970. I 1980. ponownie zdobyła rynkową popularność.

Verdejo jest właściwie iberyjskim endemitem. Występuje nie tylko we wspomnianej Ruedzie, ale również w Toro, La Manchy, czy Rioja. Znaleźć je można także w portugalskich winnicach, gdzie występuje pod nazwą verdelho. W innych częściach świata (Australia, Hunter Valley) również jest uprawiane, ale w niewielkich ilościach.

Verdejo daje wina oscylujące między dwoma stylami. Pierwszy jest lekki, prosty i przyjemny – wysoka, orzeźwiająca kwasowość, owoce południowe, cytrusy, trochę słonawego posmaku mineralnego, czyli dużo orzeźwienia i bezpretensjonalnej radości. Drugi styl (na ogół jest to wino pochodzące ze starszych, albo całkiem starych krzewów) to cięższa, bardziej złożona struktura, zaś w smakach obok owoców tropikalnych są tony miodowe czy śmietankowe.
Słowa kluczowe: Hiszpania, Portugalia, białe, wytrawne, lekkie, cytrusy
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.