Szczep: Muskat

Jest to jeden z najdłużej w dziejach uprawianych szczepów winorośli. Pojawił się w czasach antycznych w basenie Morza Śródziemnego i w ciągu wieków doczekał się bardzo licznych klonów i odmian (ok. 200), stąd obecnie bardziej trafne jest mówienie o ‘muskatach’, niż jednym muskacie. Często zatem jego nazwa jest uzupełniana dodatkowym określeniem – np. aleksandryjski, hamburski, giallo, ottonel, blanc à petits grains. Muskaty były pierwotnie wykorzystywane jako winogrona deserowe (wysoka zawartość cukru), ale ich oryginalne aromaty skłoniły dawnych winiarzy do wykorzystania ich do produkcji wina. Jak się okazało, była to intuicja trafna.

Cechą charakterystyczną tej odmiany jest szerokie spektrum zapachów kwiatowo miodowych – róży, geranium, jaśminu, sałatki owocowej, miodu lipowego, wosku. Jednoznacznie kojarzy się to (i słusznie) z winami słodkimi i deserowymi, ale – uwaga – często muskaty są tworzone w wersjach wytrawnych, w których słodkie aromaty łączą się z niską zawartością cukru resztkowego. Powstają także wersje musujące tego wina (moscato d’Asti). Muskat można dobierać do szerokiej gamy potraw. Wytrawny dobrze pasuje do owoców morza (np. przegrzebków), bardziej słodkie wersje smakują w towarzystwie pikantnych potraw kuchni indyjskiej i dalekowschodniej. Najsłodsze można dobrać do deserów stworzonych z dodatkiem delikatnych serów śmietankowych (np. mascarpone), lub wręcz przeciwnie – do ostrych i natarczywych serów z niebieską pleśnią, albo (i tu kolejna wolta) do parfait i foie gras.
Słowa kluczowe: Włochy, Francja. Wino białe, słodkie, wytrawne, kuchnia indyjska, owoce morza
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.