Szczep: Nebbiolo

Nazwa szczepu pochodzi od piemonckiego słowa nebbia oznaczającego mgłę. Wiąże się to z pogodą północnych Włoch wczesną jesienią, w czasie winobrania. Wówczas między wzgórzami południowego Piemontu nierzadko snuły się pasma gęstej mgły. Obecnie (podobno) jest to widok coraz rzadszy – ocieplenie klimatu zmieniło i to zjawisko.

Nebbiolo praktycznie nie występuje poza Piemontem, jednak tutaj daje wina będące jedną z wizytówek Włoch – kwasowe, taniczne, wymagające długiego okresu dojrzewania i przez to długowieczne. Wspólnym elementem win z nebbiolo są nuty suszonych, czerwonych owoców, przypraw, kwiatów i ziemi. Ikonicznymi wersjami są Barolo i Barbaresco produkowane w dwóch apelacjach (DOCG) ulokowanych w południowej części Piemontu.

Barolo jest winem o mocnej strukturze, intensywnej kwasowości i silnych taninach. Smakuje i pachnie czarnymi owocami (ciemną morwą, jeżyną), fiołkami, lukrecją i innymi słodkimi przyprawami. Zwykle pojawia się na rynku nie wcześniej, niż trzy lata po zbiorze, a to i tak uchodzi wtedy za bardzo młode. W jego przypadku doskonale sprawdza się reguła mówiąca, że wino im starsze, tym lepsze. Dlatego szukając naprawdę wartościowego Barolo, warto patrzeć na etykiety przynajmniej dziesięcioletnie i pogodzić się z tym, że jej zakup może w portfelu wyrządzić potężne szkody.

Barbaresco jest delikatniejsze od Barolo, lżejsze i bardziej kwasowe. Zwykle nie potrzebuje też tak długiego czasu, by dojrzeć i stępić taniczne pazury. W bukiecie pojawia się (znów zestawiając z Barolo) więcej czerwonych owoców (np. malin) i nut ziemistych.

Wina produkowane z nebbiolo dobrze smakują w towarzystwie zdecydowanych i cięższych potraw – wieprzowiny, sosów grzybowych, dziczyzny czy dojrzewających, twardych serów. Zaś Barolo można uczcic dodatkiem trufli. jest tego warte. O jednym trzeba wszakże pamiętać – te wina muszą być dekantowane.
Słowa kluczowe: Włochy, wino czerwone, wytrawne, wino do mięs, dziczyzna, grzyby, trufle, Barolo, Barbaresco
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.