Szczep: Fiano

Południowowłoska odmiana o bardzo długiej historii. Wprawdzie legendy mówią o jej starożytnym, greckim rodowodzie (greckie kolonie na wybrzeżach Italii), jednak te hipotezy są trudne do zweryfikowania. Natomiast wiadomo, że już w XIII wieku fiano było znane i cenione (zachowały się dokumenty z tamtej epoki). Katastrofą dla fiano była plaga filoksery w II połowie XIX wieku. Po niej odmiana praktycznie całkowicie wyginęła, dopiero w latach 1970. podjęto zakończone sukcesem starania na rzecz jej odtworzenia. Dzięki temu możemy cieszyć się tym przyjemnym, białym winem.

Sercem upraw fiano jest Kampania, głównie Irpinia i Avellino (rejoon Neapolu) oraz Sycylia, niewielkie nasadzenia są także w USA i Australii.

Mimo, że pochodzi z południa, fiano ma w sobie wystarczająco wysoki poziom kwasowości, dzięki czemu daje wina orzeźwiające, owocowe (cytrusy, ananasy, jabłka) z nutami mineralnymi. Dobrze komponują się one z rybami i owocami morza.
Słowa kluczowe: Włochy, Morze Śródziemne, wino białe, wytrawne, ryby, owoce morza
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo