Szczep: Friulano

Jego międzynarodowa nazwa to sauvignon vert, ale bardziej znany jest pod swoim włoskim przydomkiem. Stary szczep z pólnocno – wschodnich Włoch, który w XVII, z racji podobieństwa produkowanych z niego win do tokaju został nazwany „tokajem friulańskim” (Tocai Friulano). W 2007 roku ta niejednoznaczność została uregulowana wyrokiem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości nakazującym rezygnację z nazywania friulano tokajem.

Z upraw friulano słynie Friuli – Wenecja Julijska. Poza Włochami można go spotkać także w Słowenii, Francji, Argentynie i Chile (gdzie był zresztą mylony z sauvignon blanc).

Friulano daje smaczne, bardzo kwiatowe wina. Jest w nich dużo aromatów łąki, siana, rumianku czy miodu z twardszym dodatkiem minerałów (mokry kamień, sól). Wino nadaje się do picia bez dodatków, ale jest również świetnym towarzyszem jedzenia. Dobrze łączy się z warzywami i daniami jarskimi, rybami i owocami morza, zwłaszcza jeśli są serwowane w formie zup czy potrawek z dużą ilością sosu.
Słowa kluczowe: Włochy, Chile, wino białe, wino do ryby, wino do owoców morza, wino do potraw z warzyw, aperitif
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.