Szczep: Touriga nacional
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

W winiarską siłę Portugalii nikt chyba nie wątpi i nie zamierza jej kwestionować. Touriga nacional jest szczepem, który ma duże zasługi przy jej powstaniu.
Na ziemiach portugalskich prawdopodobnie była uprawiana już w średniowieczu i choć w XIX wieku jej popularność przygasła, to w kolejnym stuleciu, dzięki systematycznym badaniom botanicznym i zabiegom hodowlanym, odzyskała swoją wiodącą pozycję. Jest to szczep dobrze rosnący w ciepłych regionach świata (poza Portugalią można go spotkać w USA, Australii i RPA). Wykorzystuje się go do tworzenia kupaży (np. Porto), rzadziej występuje solo.
Wina z tourigi nacional są intensywnie purpurowe, bardzo taniczne, owocowe i alkoholowe. Dobrze znoszą upływ czasu i długo zachowują żywotność. Najbardziej typowe aromaty to czarne jagody (tudzież borówki), śliwki, jeżyny, lekkie kakao, odrobina mięty.
Z racji swojej tężyzny, wina z tourigi, lub z jej znaczącym dodatkiem dobrze sprawdzają się kulinarnie w zestawieniu z wieprzowiną i wołowiną, szczególnie, gdy występują one z sosem. Warzywa takie jak ziemniaki, pietruszka, fasola czy kalafior też zyskują na ich towarzystwie. Być może to wyjaśnia sentyment Polaków do czerwieni z Portugalii – polskie potrawy dają touridze nacional szerokie pole do popisu.
Na ziemiach portugalskich prawdopodobnie była uprawiana już w średniowieczu i choć w XIX wieku jej popularność przygasła, to w kolejnym stuleciu, dzięki systematycznym badaniom botanicznym i zabiegom hodowlanym, odzyskała swoją wiodącą pozycję. Jest to szczep dobrze rosnący w ciepłych regionach świata (poza Portugalią można go spotkać w USA, Australii i RPA). Wykorzystuje się go do tworzenia kupaży (np. Porto), rzadziej występuje solo.
Wina z tourigi nacional są intensywnie purpurowe, bardzo taniczne, owocowe i alkoholowe. Dobrze znoszą upływ czasu i długo zachowują żywotność. Najbardziej typowe aromaty to czarne jagody (tudzież borówki), śliwki, jeżyny, lekkie kakao, odrobina mięty.
Z racji swojej tężyzny, wina z tourigi, lub z jej znaczącym dodatkiem dobrze sprawdzają się kulinarnie w zestawieniu z wieprzowiną i wołowiną, szczególnie, gdy występują one z sosem. Warzywa takie jak ziemniaki, pietruszka, fasola czy kalafior też zyskują na ich towarzystwie. Być może to wyjaśnia sentyment Polaków do czerwieni z Portugalii – polskie potrawy dają touridze nacional szerokie pole do popisu.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Portugalia, wino czerwone, wytrawne, słodkie, deserowe