Szczep: Aglianico
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Ciepłolubna odmiana winorośli, czerwona gwiazda południa Włoch dająca ciężkie wina o bardzo mocnej strukturze i zdecydowanym bukiecie. Charakterystyczna dla Kampanii, gdzie uprawiana jest od czasów starożytnych, aczkolwiek w XX wieku została zepchnięta na drugi plan przez odmiany międzynarodowe. Jednak w ostatnich dekadach opuściła tę pozycję i zaczyna odgrywać jedną z wiodących ról w południowowłoskim winiarstwie.
Wina z aglianico są bardzo intensywne i zdecydowane. Wiśnie, tytoń, świeżo wyprawiona skóra, cedr, suszone zioła, smoła. Niekiedy dla konsumentów ta intensywność jest zbyt silna i trudna do zaakceptowania. Z tego powodu, aglianico nierzadko występuje w kupażach z bardziej miękkimi i łagodnymi szczepami.
Wraz z upływem czasu aglianico traci swoją pierwotną zadziorność i ostrość, nabiera zaś więcej aromatów suszonych owoców.
Doskonale nadaje się do intensywnie doprawionych, czerwonych mięs (wołowina, wieprzowina), zwłaszcza, gdy występują one w towarzystwie zawiesistych sosów, albo grzybów, fasoli czy ziemniaków. Innymi słowy – środkowoeuropejska kuchnia zimowa może być zaskakująco zgodnym partnerem tego wina.
Wina z aglianico są bardzo intensywne i zdecydowane. Wiśnie, tytoń, świeżo wyprawiona skóra, cedr, suszone zioła, smoła. Niekiedy dla konsumentów ta intensywność jest zbyt silna i trudna do zaakceptowania. Z tego powodu, aglianico nierzadko występuje w kupażach z bardziej miękkimi i łagodnymi szczepami.
Wraz z upływem czasu aglianico traci swoją pierwotną zadziorność i ostrość, nabiera zaś więcej aromatów suszonych owoców.
Doskonale nadaje się do intensywnie doprawionych, czerwonych mięs (wołowina, wieprzowina), zwłaszcza, gdy występują one w towarzystwie zawiesistych sosów, albo grzybów, fasoli czy ziemniaków. Innymi słowy – środkowoeuropejska kuchnia zimowa może być zaskakująco zgodnym partnerem tego wina.
Słowa kluczowe: Włochy, Neapol, wino czerwone, wino wytrawne, wino do wieprzowiny, wino do wołowiny, wino do fasoli, wino do mięsa z grilla