Szczep: Friulano
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Jego międzynarodowa nazwa to sauvignon vert, ale bardziej znany jest pod swoim włoskim przydomkiem. Stary szczep z pólnocno – wschodnich Włoch, który w XVII, z racji podobieństwa produkowanych z niego win do tokaju został nazwany „tokajem friulańskim” (Tocai Friulano). W 2007 roku ta niejednoznaczność została uregulowana wyrokiem Europejskiego Trybunału Sprawiedliwości nakazującym rezygnację z nazywania friulano tokajem.
Z upraw friulano słynie Friuli – Wenecja Julijska. Poza Włochami można go spotkać także w Słowenii, Francji, Argentynie i Chile (gdzie był zresztą mylony z sauvignon blanc).
Friulano daje smaczne, bardzo kwiatowe wina. Jest w nich dużo aromatów łąki, siana, rumianku czy miodu z twardszym dodatkiem minerałów (mokry kamień, sól). Wino nadaje się do picia bez dodatków, ale jest również świetnym towarzyszem jedzenia. Dobrze łączy się z warzywami i daniami jarskimi, rybami i owocami morza, zwłaszcza jeśli są serwowane w formie zup czy potrawek z dużą ilością sosu.
Z upraw friulano słynie Friuli – Wenecja Julijska. Poza Włochami można go spotkać także w Słowenii, Francji, Argentynie i Chile (gdzie był zresztą mylony z sauvignon blanc).
Friulano daje smaczne, bardzo kwiatowe wina. Jest w nich dużo aromatów łąki, siana, rumianku czy miodu z twardszym dodatkiem minerałów (mokry kamień, sól). Wino nadaje się do picia bez dodatków, ale jest również świetnym towarzyszem jedzenia. Dobrze łączy się z warzywami i daniami jarskimi, rybami i owocami morza, zwłaszcza jeśli są serwowane w formie zup czy potrawek z dużą ilością sosu.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, Chile, wino białe, wino do ryby, wino do owoców morza, wino do potraw z warzyw, aperitif