Szczep: Welschriesling
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Pochodzenie welschrieslinga jest przedmiotem wielu dyskusji i sporów. Jego nazwa (niemiecki przedrostek welsch- ) sugeruje, że mamy do czynienia z odmianą, która na tereny niemieckojęzyczne przywędrowała z krajów romańskich (Francja, ewentualnie Włochy). Węgierska wersja nazwy (olaszrizling) wskazuje kierunek włoski, za to czeska (rizling vlašsky) – wołoski. Sytuacja jest więc mocno zagmatwana.
Etymologiczno – historyczne dyskusje nie przeszkodziły rozpowszechnieniu się odmiany w Europie środkowej – w Austrii, Czechach, Słowacji, na Węgrzech czy byłej Jugosławii (jako graševina). jej nasadzenia znaleźć można także we Włoszech północno wschodnich i Rumunii – domniemanych ojczyznach.
Ta popularność przez pewien czas szła w parze z niską oceną win z tego szczepu. Jest on plenny, kwasowy i mało aromatyczny. Do tego wraz z dojrzałością staje się podatny na szarą pleśń. W efekcie produkowane z niego wina były często wprawdzie tanie, za to mało atrakcyjne i silnie kwasowe. Pod koniec XX wieku ta tendencja się odwróciła i w środkowej Europie (głównie Chorwacja, Czechy i Węgry) pojawiły się wytrawnie welschrieslingi zasługujące na zainteresowanie. Są one kwasowe, świeże, o ziołowych aromatach i lekkim dodatku mineralnym.
Wersja wytrawna to nie jedyny pomysł na tę odmianę. W Burgenlandzie, w okolicach miasteczka Rust welschriesling jest botrytyzowany i daje bardzo dobre wina słodkie. Ponadto często spotykanym pomysłem jest późny zbiór owoców przekładający się na wyższą zawartość cukru w winie. Słodsze wersje welschrieslinga są bardziej kwiatowe (rumianek, lipa) i miodowe. Do tego czuć w nich jabłka, cytrusy, gruszki czy pigwę.
Welschriesling w wersji wytrawnej dobry jest do picia bez dodatków, lub z lekkimi, zimnymi przekąskami (nawet tak banalnymi jak słone orzeszki czy paluszki). Wersje nieco słodsze dobrze zagrają z mięsem pieczonym z owocami lub rybami słodkowodnymi. A jeśli traficie na wersję botrytyzowaną (co nie jest takie łatwe), potraktujcie to wino analogicznie do dobrego, słodkiego tokaju.
Etymologiczno – historyczne dyskusje nie przeszkodziły rozpowszechnieniu się odmiany w Europie środkowej – w Austrii, Czechach, Słowacji, na Węgrzech czy byłej Jugosławii (jako graševina). jej nasadzenia znaleźć można także we Włoszech północno wschodnich i Rumunii – domniemanych ojczyznach.
Ta popularność przez pewien czas szła w parze z niską oceną win z tego szczepu. Jest on plenny, kwasowy i mało aromatyczny. Do tego wraz z dojrzałością staje się podatny na szarą pleśń. W efekcie produkowane z niego wina były często wprawdzie tanie, za to mało atrakcyjne i silnie kwasowe. Pod koniec XX wieku ta tendencja się odwróciła i w środkowej Europie (głównie Chorwacja, Czechy i Węgry) pojawiły się wytrawnie welschrieslingi zasługujące na zainteresowanie. Są one kwasowe, świeże, o ziołowych aromatach i lekkim dodatku mineralnym.
Wersja wytrawna to nie jedyny pomysł na tę odmianę. W Burgenlandzie, w okolicach miasteczka Rust welschriesling jest botrytyzowany i daje bardzo dobre wina słodkie. Ponadto często spotykanym pomysłem jest późny zbiór owoców przekładający się na wyższą zawartość cukru w winie. Słodsze wersje welschrieslinga są bardziej kwiatowe (rumianek, lipa) i miodowe. Do tego czuć w nich jabłka, cytrusy, gruszki czy pigwę.
Welschriesling w wersji wytrawnej dobry jest do picia bez dodatków, lub z lekkimi, zimnymi przekąskami (nawet tak banalnymi jak słone orzeszki czy paluszki). Wersje nieco słodsze dobrze zagrają z mięsem pieczonym z owocami lub rybami słodkowodnymi. A jeśli traficie na wersję botrytyzowaną (co nie jest takie łatwe), potraktujcie to wino analogicznie do dobrego, słodkiego tokaju.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Austria, Czechy, Słowacja, Węgry, Chorwacja, wino białe, wytrawne, słodkie