Region: Alentejo

Duży region w południowo – wschodniej Portugalii stanowiący jeden z ważniejszych obszarów winiarskich tego kraju (ok. 22 000 ha winnic). Jednak jego potencjał tkwi nie tylko w dużej skali produkcji, ale również z rozwiniętych upraw dębu korkowego. Szacuje się, że około połowy światowych zasobów kory korkowej pochodzi właśnie stąd. Poza winem i korą wytwarza się tutaj także duże ilości oliwy z oliwek.

Alentejo jest regionem dużym i słabo zaludnionym. W latach 70. i 80. znaczna część ludności wiejskiej przeniosła się do miast. Winnice są rozległe, przynajmniej kilkusethektarowe, co w porównaniu z resztą Europy stanowi ewenement. W przeszłości należały one do miejscowych latyfundystów, później przeszły w ręce kooperatyw, obecnie mają prywatnych właścicieli, którzy od końca lat 90. systematycznie podnoszą jakość produkowanego wina. W przeważającej części jest ono czerwone, warunki klimatyczne bardziej mu sprzyjają. Z reguły zawiera sporo alkoholu, niewiele kwasu, taniny są miękkie, zaś atrakcyjność zwiększają silne, owocowe aromaty. Popularne odmiany to: aragonêz (tempranillo) , castelão, alicante bouschet i trincadeira (czerwone) oraz antão vaz, roupeiro, verdelho, arinto i viognier (białe).
Słowa kluczowe: Portugalia, region winny, aragon?z , castel?o, alicante bouschet, trincadeira
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.