Szczep: Verdicchio
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Chyba najbardziej znany biały szczep środkowych Włoch, który sławę zdobył w dwóch apelacjach: Verdicchio dei Castelli di Jesi i Verdicchio Matelica. W Marche rośnie przynajmniej od średniowiecza, przyjął się także w sąsiadujących z nią regionach Włoch. Daje wina umiarkowanie mocne, bardzo wytrawne, orzeźwiające, cytrusowe w smaku, z mineralno - kredową drugą warstwą. Doskonałe do picia w letnie dni nie tylko we Włoszech. Na ogół nie znoszą one dobrze upływu czasu i najsmaczniejsze są niedługo po butelkowaniu. Lepsze (i droższe) wersje mogą z czasem nabierać złożoności, ale te trudniej znaleźć.
Dobre jako towarzystwo dla risotta, makaronów, potraw z rybami i owocami morza.
Dobre jako towarzystwo dla risotta, makaronów, potraw z rybami i owocami morza.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, wino białe, wino na lato, wino do ryb, wino do owoców morza, wino do risotto