Region: Mozela

Niemiecki region winiarski rozciągający się w zachodniej części kraju, wzdłuż rzeki o tej samej nazwie, od okolic miejscowości Nittel, aż po jej ujście do Renu w Koblencji. Obejmuje on także końcowe odcinki dolin dwóch mniejszych rzek – Saary i Ruwer. Uprawa winorośli trwa tutaj nieprzerwanie od czasów rzymskich.

Dolina Mozeli jest bardzo kręta, przez co jej brzegi są niezwykle urozmaicone. Obszary płaskie i monotonne sąsiadują z bardzo stromymi stokami wzgórz. Tworzy to zróżnicowane warunki uprawy winorośli – zbocza o południowej ekspozycji są uznane za szczególnie wartościowe do uprawy rieslinga (a jednocześnie bardzo trudne do bieżącej pielęgnacji – w tym celu nierzadko trzeba używać sprzętu alpinistycznego), płaskie połacie natomiast mają dużo mniejszą wartość. Nawet jeśli urządza się w nich winnice, obsadza się je szczepami mniej wartościowymi, niż riesling. Ten jest bowiem prawdziwym władcą doliny i powodem jej chluby.

Riesling panuje nad Mozelą przynajmniej od wieków średnich i to winom z tej odmiany region zawdzięcza swoja sławę. W końcówce XIX wieku tutejsze rieslingi były w Europie cenione wyżej, niż wina bordoskie i burgundzkie, jednak sława ta przygasła po II wojnie światowej. Masowe nasadzenia krzewów gorszych odmian (np. müller – thurgau) i skupienie producentów przede wszystkim na ilości, a niekoniecznie jakości doprowadziło do szybkiego zblaknięcia dawnej sławy. W latach 1990. nastąpił renesans mozelskich rieslingów i szybki wzrost ich jakości. Poza rieslingiem uprawia się tutaj odmiany müller – thurgau, elbling i pinot blanc (weiβburgunder). Praktycznie, poza dornfelderem nie występują szczepy czerwone.
Słowa kluczowe: Niemcy, białe, wytrawne, słodkie, deserowe
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.