Region: Rioja

Najstarsza i jedna z bardziej prestiżowych apelacji hiszpańskich słynąca z czerwonych win produkowanych z tempranillo, garnachy, mazuelo, graciano i maturany. Białe wina również tu powstają (odmiany: viura, malvasia rojana, garnacha blanca), jednak stanowią zdecydowaną mniejszość. Obok nich powstają także wina różowe. Tradycje winiarskie są tu bardzo długie, jednak przełomowym momentem była epidemia filoksery we Francji. Wówczas bordoscy winiarze, poszukując regionów wolnych od tej mszycy, zainteresowali się winnicami Rioji. Wraz z kapitałem przynieśli też swoje metody produkcji, wśród których królowała dębowa beczka.

Od ostatnich dekad XIX wieku symbolem rozpoznawczym Rioji stało się wino dojrzewane w beczce i to ten etap produkcji stał się kwestią dla winiarzy kluczową. Taki styl zdobył światowe uznanie. Jednak obecnie coraz częściej pojawiają się postulaty zmiany tego podejścia. Miałaby ona polegać na osłabieniu (niekoniecznie wyeliminowaniu) wpływu beczek na wino, by dopuścić do głosu więcej smaków i aromatów owocowych.

Obecnie czerwona Rioja jest na rozdrożu, między starszym, „beczkowym” stylem, a młodszym i owocowym. W pierwszym dominujące są aromaty typowe dla beczki – wanilia, orzech kokosowy, w dłużej leżakujących – skóra, tytoń, czarna, mocna herbata okraszone ciemnymi, suszonymi owocami. W drugim pojawia się dużo więcej aromatów i smaków czerwonych owoców z drugoplanowym dodatkiem dębowej, korzennej słodyczy. Mniej zróżnicowane są tutejsze wina białe. Wersje produkowane bez kontaktu z beczką są rześkie, cytrusowo – jabłkowo – morelowe, z kolei te, które z dębiną się zetknęły, mają więcej smaków owoców tropikalnych, miodu i masła. Różowe to kwasowe, orzeźwiające wina smakujące truskawkami, porzeczkami i wiśniami.

Dobrym kulinarnym towarzystwem czerwonych rioch są lżejsze potrawy mięsne z grilla czy makarony z mięsem. Ten wybór jest dobry w przypadku win mniej beczkowanych. Te, które mają dłuższy kontakt z beczką warto łączyć z jagnięciną, wołowiną czy wieprzowiną z grilla lub w ciężkich sosach (np. grzybowym). Rosé dobrze sprawdzi się przy przekąskach mięsnych i serowych, zaś białe przy krewetkach i chudych rybach, lub (jeśli dojrzewało w dębinie) – tłustszych rybach albo kurczaku.
Słowa kluczowe: Hiszpania, czerwone, wytrawne, beczkowe, białe, grill, dania mięsne, ryby
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.