Region: Priorat

Hiszpański (gwoli ścisłości – kataloński, co dla niektórych może mieć duże znaczenie) region winiarski uchodzący za jeden z najbardziej prestiżowych w tym kraju. Oficjalnie apelację stworzono w 1954, jednak prawdziwy przełom nastąpił w 1985, kiedy zrezygnowano tu z produkcji tanich win najniższej jakości i skoncentrowano się wyłącznie na wytwarzaniu wysokojakościowego produktu. W 2000 apelacja otrzymała od rządu katalońskiego najwyższą klasyfikację: DOCa – Denominación de Origen Calificada.

Przemiana była możliwa dzięki wysiłkom trzech winiarzy: Carlesa Pastranaya, René Barbiera i Álvaro Palaciosa. Od końca lat 1970 prowadzili oni swoje winnice w Prioracie przekonani o wyjątkowości tego terenu. Pierwsze roczniki win produkowali wspólnie, od początku lat 1990. działają osobno.

W regionie dopuszczane przepisami apelacyjnymi są zarówno odmiany typowo hiszpańskie (garnacha peluda, cariñena, garnacha blanca, macabeo, pedro ximénez), jak i międzynarodowe (cabernet sauvignon, merlot, syrah i chenin).

Specyfiką Prioratu są bardzo kamieniste i nieurodzajne gleby oraz skąpe opady. Umożliwiają one uzyskanie niewielkich zbiorów bardzo esencjonalnych i skoncentrowanych owoców. Wino z nich wytwarzane dojrzewa w beczkach z dębiny amerykańskiej i francuskiej. Jest taniczne, mocne, intensywne w smaku i wręcz gęste. Aromaty czerwonych (wiśnie, truskawki) i czarnych (jagody, jeżyny, śliwki) owoców łączą się z nutami ziemnymi, skórzastymi i pieprznymi. Ze względu na dużą koncentrację warto je napowietrzyć i zdekantować (albo przynajmniej karafować) przed podaniem.

Przy kulinarnych połączeniach priorat najlepiej wypada z konkretnymi, wyrazistymi potrawami mięsnymi (wieprzowina, wołowina, baranina).
Słowa kluczowe: katalonia, region winny, hiszpania, garnacha peluda, carinena, garnacha blanca, macabeo, pedro ximénez
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.