Region: Rueda

Region w północnej Hiszpanii, położony nad środkowym biegiem rzeki Duero, którego winiarska historia nowożytna w dużym skrócie dzieli się na trzy etapy: do filoksery, między filokserą a Marqués de Riscal i po Marqués.

Najstarszą odmianą winorośli uprawianą w Ruedzie jest verdejo dające białe, kwasowe i pachnące owocami południowymi wina. W przeszłości winnice zajmowały duży obszar (w XVIII wieku ich łączna powierzchnia przekraczała wielkość obecnej), winiarnie miały dobre warunki magazynowe (w wapiennej glebie łatwo było kopać piwnice) i białe verdejo stanowiło znak rozpoznawczy tego regionu. Wszystko zmieniło się w XIX wieku, kiedy spadła na niego plaga filoksery niszcząca 2/3 wszystkich nasadzeń (przetrwały jedynie te, które ulokowano na piasku). Zmusiło to winiarzy do zastąpienia dotychczasowej odmiany palomino dającą dużo słabsze wina. Karta odwróciła się po mniej więcej 100 latach. Na początku lat 1970 Rueda stała się obiektem zainteresowania dużej winiarni Marqués de Riscal, która poszukiwała terenów pod nowe winnice dające białe winogrona. Dzięki temu, w ciągu kilku lat, verdejo zostało reaktywowane i stało się rynkowym przebojem jako młode, proste, rześkie i bardzo owocowe wino. Od tego czasu jest ono wizytówką Ruedy. Obok niego produkuje się jednak inne, bardziej wymagające – jest to verdejo z winnic nasadzanych przed epidemią filoksery, których krzewy liczą od 150 do 260 lat. Jest on o dużo poważniejsze, bardziej złożone i dużo bardziej długowieczne od wersji nowoczesnej.

Verdejo, choć dominuje w Ruedzie, nie jest jedyną dopuszczoną tam odmianą. Obok niej uprawia się także sauvignon blanc, viurę (białe) oraz cabernet sauvignon, tempranillo, merlot i garnachę (czerwone).
Słowa kluczowe: sauvignon blanc, viura, cabernet sauvignon, tempranillo, merlot, garnachę
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.