Region: Nawarra

Nawarra to region przylegający od wchodu do słynącej z czerwonych win Rioji. Tradycje winiarskie również są tu bardzo długie (co w Hiszpanii nie powinno nikogo dziwić), natomiast w czasie, gdy zachodnia sąsiadka wyrabiała sobie wysoką pozycję, Nawarra niejako pozostawała w jej cieniu naśladując zachodzące tam zmiany.

Przez długi czas „popisowym” tutejszym winem była bardzo popularna w całej Hiszpanii garnacha w wersji różowej. Jeszcze do początków lat 1980. jej nasadzenia stanowiły większość winiarskich upraw regionu. Jednak polityka władz apelacji w tamtym czasie wyraźnie zmierzała do odejścia od różu i rozwijania produkcji win czerwonych traktowanych jako ambitniejsze i bardziej poważne. Wiązało się to również z zastępowaniem garnachy innymi odmianami – tempranillo, cabernet sauvignon i merlot.

Obecnie, jeśli chodzi o czerwone szczepy, przepisy apelacyjne uznają tempranillo, cabernet sauvignon i graziano za typowe dla regionu, aczkolwiek akceptują także garnachę, merlot i mazuelo. W przypadku białych (stanowiących mniejszość) wskazuje się viurę, chociaż akceptowane są także chardonnay, garnacha blanca, moscatel de gano menudo i malvasię.

Nawarskie czerwienie dominujące ilościowo w produkcji regionu są winami przyjemnymi, bardzo pijalnymi i różniącymi się na ogół od reszty hiszpańskich win tej barwy lekkością i wysoką kwasowością, jednak bardzo często są tak poprawne i masowe, że stają się anonimowe i często trudno w nich wyczuć indywidualny charakter. Wina różowe natomiast są umiarkowanie lekkie, owocowe (truskawki, maliny z odrobiną róży i słodkich przypraw). Ich masa i intensywność pozwala na picie zarówno solo, jak z dodatkiem tapasów czy wędzonego łososia.
Słowa kluczowe: Hiszpania, wino czerwone, różowe, wytrawne
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.