Już dzisiaj pokazuje dużą klasę i wyjątkowość rocznika, ale moim zdaniem dopiero po dekadzie przekroczy pierwszy próg dojrzałości...
Jak na cieply rocznik 2019 wino świetnie zrównowazone, gładkie, wciąż młodzieńcze i pełne wigoru z świetną soczystością czarnych owoców, aromatem kwiatów i drugorzędnych aromatów od francuskiego dębu. Na podniebieniu zaskakująco lekkie ze słodkimi aromatami bardzo dojrzałych owoców, prawie dżemowych lecz konkretnie wytrawne o perfekcynym garbniku i dobrej kwasowości .
Duża klasa i elegancja jak na tak niską cennę aprox 50 zł w jednej ze znanej sieci.
Polecam do steków wołowych ( medium rare ), baraninki, kaczuszki, grillowanych mięs i warzyw z ziołami, deski dojrzewających serów!!!!
PS.
Według wikipedii: 1190: Najstarszym znanym właścicielem w tym sektorze Margaux był Pétrus d'Auzac. Otrzymał ziemię od Ryszarda I, „Richarda Lwie Serce”, króla Anglii, hrabiego Poitiers, księcia Akwitanii, hrabiego Maine i hrabiego Anjou....
PS.
Według wikipedii: 1190: Najstarszym znanym właścicielem w tym sektorze Margaux był Pétrus d'Auzac. Otrzymał ziemię od Ryszarda I, „Richarda Lwie Serce”, króla Anglii, hrabiego Poitiers, księcia Akwitanii, hrabiego Maine i hrabiego Anjou....