Rubin to nie tylko szlachetny kamień, ale również bułgarska odmiana winorośli (krzyżówka nebbiolo i syrah) wyhodowana w latach 1940. Więcej o niej będzie można przeczytać już wkrótce, kiedy zrobimy listę bułgarskich regionów i szczepów, teraz zajmijmy się samym winem.
Pachnie bardzo ładnie - wiśnie w syropie, dżem truskawkowy, trochę kwiatowej słodyczy (lilak?). Nie jest to specjalnie wyrafinowane, ale bardzo przyjemne. W ustach robi się zdecydowanie gorzej. Wino sprawia wrażenie suchego i mało owocowego. Czuć tu raczej liście czy korę z młodych gałązek drzew liściastych, niż owoce. Taniny bardzo wyraziste, ściągające i wysuszające usta. Wydaje się nie w pełni dojrzałe, jakby jeszcze czekające na swój moment. Może półtora roku to za mało?
Wino do kupienia w kilku sieciach handlowych w cenie od 19,99 do 23,99 zł.
Pachnie bardzo ładnie - wiśnie w syropie, dżem truskawkowy, trochę kwiatowej słodyczy (lilak?). Nie jest to specjalnie wyrafinowane, ale bardzo przyjemne. W ustach robi się zdecydowanie gorzej. Wino sprawia wrażenie suchego i mało owocowego. Czuć tu raczej liście czy korę z młodych gałązek drzew liściastych, niż owoce. Taniny bardzo wyraziste, ściągające i wysuszające usta. Wydaje się nie w pełni dojrzałe, jakby jeszcze czekające na swój moment. Może półtora roku to za mało?
Wino do kupienia w kilku sieciach handlowych w cenie od 19,99 do 23,99 zł.