Szczep: Malbec

W powszechnym mniemaniu jest to szczep typowo południowoamerykański, charakterystyczny dla Argentyny. Jednak to jego druga ojczyzna. Pierwszą jest Francja, a dokładnie Cahors w południowej części tego kraju. Stamtąd trafił nad Loarę, do Bordeaux, a potem ( koniec lat 60. XIX w.) do Argentyny, gdzie rozgościł się na dobre. To nie wszystkie kierunki „podróży” tej odmiany. Jest ona popularna również w Mołdawii, Kalifornii, RPA, Australii, Izraelu i Turcji. Pod względem rozpowszechnienia na świecie może więc śmiało konkurować z klasycznymi szczepami bordoskimi.

Jak to bywa w przypadku wszystkich odmian międzynarodowych, charakter wina wytwarzanego z tego szczepu często ma więcej wspólnego z miejscem uprawy, niż z samymi winogronami. Jednak, gdyby poszukiwać wspólnego mianownika dla tej odmiany, to poza bardzo intensywną, prawie czarną barwą byłyby to : owoce leśne, wiśnie, śliwki, aromaty słodkich przypraw korzennych (goździki, lukrecja, cynamon). Zależnie od regionu i sposobu produkcji można znaleźć tutaj także takie aromaty jak skóra, tytoń, truskawki, dym czy wanilia.

Z czym można pić malbeca? Skoro Argentyna, to oczywiście wołowina pod różnymi postaciami. Ale nie tylko. Dobrym towarzystwem będą także makarony z sosami pomidorowymi, paszteciki czy inne drobne przekąski mięsne, podsuszane wędliny oraz dojrzewające, twarde sery. Wreszcie – ciasto czekoladowe. Z intensywnym, tanicznym malbekiem smakuje naprawdę doskonale.
Słowa kluczowe: Argentyna, Francja, czerwone, wytrawne, wołowina, grill, makaron, sos pomidorowy, czekolada
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.