Region: Mendoza

Największy i najważniejszy argentyński region winiarski znajdujący się przy zachodniej granicy, w centralnej części kraju. Od zachodu graniczy z granią Andów, od wschodu z pampasami, po których konno pomykają siorpiący mate gauchos. Region jest bardzo nasłoneczniony i bardzo suchy (przy uprawie winogron konieczne jest nawadnianie). Ma także zaletę ważną z punktu widzenia winogrodnictwa: z powodu znacznych wysokości (najwyższe winnice lokowane są na wysokości ok 1100 m. n. p. m.) dzienna amplituda temperatur jest znaczna, co sprzyja wytwarzaniu się w owocach odpowiedniej ilości kwasów.

Winiarstwo w Mendozie narodziło się, podobnie jak w całej Ameryce Południowej praktycznie w II połowie XIX wieku. Owszem, wcześniej uprawiano winogrona (sadzonki z Europy dotarły tutaj chwilę po konkwistadorach), jednak było to ogrodnictwo praktycznie przydomowe. Ostatnie dekady XIX stulecia były czasem, w którym na dużą skalę importowano krzewy europejskich odmian winorośli (przede wszystkim malbeka) i tworzono nowoczesne winiarstwo bazujące na wzorach staroświatowych. Konsekwencją tego procesu jest zdecydowana dominacja międzynarodowych szczepów, głównie czerwonych – malbeka, cabernet sauvignon, tempranillo i chardonnay. Odmiany lokalne na razie pozostają na drugim planie.
Słowa kluczowe: mendoza, argentyna, malbec
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.