Region: Vinho Verde

Chyba najpopularniejsze i najłatwiej dostępne na świecie wino portugalskie znane ze swojej cytrusowej kwasowości i produkowane w północnej części kraju (apelacja Vinho Verde). Dosłownie jego nazwa oznacza wino zielone, ale nie należy tego traktować jako informacji o smakowych czy aromatycznych niedostatkach. Zieloność ma wynikać z dwóch przyczyn: po pierwsze vinho verde, wbrew portugalskiej tradycji, nie leżakuje przed zabutelkowaniem. Z tego punktu widzenia nie jest w pełni dojrzałe, a więc – zielone. Drugie wyjaśnienie zwraca uwagę na moment zbioru owoców służących produkcji tego wina. Następuje on krótko przed osiągnięciem pełnej dojrzałości, a zatem grona są jeszcze odrobinę zielone. Niezależnie od tego, które z tych wyjaśnień bliższe jest prawdy, należy pamiętać, że vinho verde może być białe (z odcieniami czy to zielonkawymi, czy żółtawymi), różowe, jak również czerwone.

Te rozbieżności spowodowane są przepisami. Vinho verde do region w północnej części kraju, a nie szczep i dopuszcza produkcję z takich odmian jak alvarinho, loureiro, arinto, trajadura (wersje białe) oraz vinhão i alvarelhão (wersje różowe i czerwone).

Vinho verde jest bardzo wytrawne i orzeźwiające. Jest w nim sporo aromatów cytrusowych (limonka, cytryna, jasny grejpfrut), jak również zielonych jabłek, agrestu czy czerwonej porzeczki. To wszystko podbite słonawą i lekko metaliczną mineralnością.

Specyfika vinho verde sprawia, że doskonale pasuje ono do letnich posiłków na świeżym powietrzu. Sałatki, przekąski (mięsne i jarskie), lekkie mięso czy ryby z grilla będzie dobrym dopełnieniem tego wina. Poza tym dobrze zgra się z sushi.
Słowa kluczowe: Wino zielone, portugalia, region winny, alvarinho, loureiro, arinto, trajadura, vinh?o, alvarelh?o
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.