Region: Marlborough

Jeśli kiedykolwiek piliście nowozelandzkie wino, prawdopodobnie pochodziło one z tego regionu, które bardziej niż ze znanymi papierosami kojarzy się z sauvignon blanc. Zresztą, w Polsce trudno kupić wino nie pochodzące z Marlborough. Nic w tym dziwnego – ta część kraju produkuje 77% całego nowozelandzkiego wina obecnego na rynkach międzynarodowych.

Historia regionu jest stosunkowo krótka, liczy zaledwie 45 lat. Wprawdzie pierwszą winorośl zasadzono tutaj już w 1873 roku, ale przez długi czas uprawa winogron była traktowana jako przydomowe ogrodnictwo. Dopiero 100 lat później założono pierwszą, profesjonalną winnicę. Powodami, jakie przemawiały za tą lokalizacją były: duża liczba godzin słonecznych w roku, brak wiosennych mrozów, lekka, przepuszczalna gleba i niskie opady (zwłaszcza w sezonie zbiorów). W ciągu lat 1970. miejscowy przemysł winiarski rozwinął się tak dobrze, że już w następnej dekadzie ostro zaatakował rynki światowe i szybko zdobył ich uznanie. Dzięki temu Marlborough stało się największym nowozelandzkim regionem winiarskim.

Wyróżnikiem Marlborough jest sauvignon blanc rozpoznawalny dzięki intensywnym aromatom ziół, zielonych owoców i mokrych kamieni. I chociaż obecnie można zauważyć pewne zmęczenie koneserów tą stylistyką, szerszemu odbiorcy taki  charakter sauvignon blanc niezmiennie odpowiada. Poza tą odmianą (zajmującą 88% winnic w regionie) uprawia się tu również pinot noir, chardonnay i pinot gris.
Słowa kluczowe: Nowa Zelandia, wino białe, sauvignon blanc
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.