Województwo Kujawsko-Pomorskie to miejsce, które może kojarzyć się różnie - z kolebką państwowości, toruńskimi piernikami lub też toruńską rozgłośnią radiową, a może osadą kultury łużyckiej - Biskupinem lub z królem Popielem, którego zjadły myszy w wieży przy Jeziorze Gopło. Ale czy może kojarzyć się z winami i sięgającą prawie 800 lat tradycją winiarską? W sumie dlaczego nie ?! - Mamy tutaj królową polskich rzek - Wisłę i dziesiątki jezior. Nie brakuje także wzniesień i dobrej gleby. Postanowiliśmy przyjrzeć się czterem winnicom z tego regionu i sprawdzić czy w centrum Polski też można zrobić ciekawe wina. 

Winnica Bona Terra



Pierwszym celem naszego turnee po Kujawach jest Winnica Bona Terra. Ruszamy od strony Inowrocławia w kierunku Nieszawy. Tam za kilka monet można w pięknych okolicznościach przyrody przekroczyć Wisłę promem. Po dobiciu do brzegu znajdziemy się w spokojniejszej, dzikszej stronie rzeki. Po paru chwilach jesteśmy już na włościach Pani Agnieszki. Winnica usytuowana jest w bardzo sielskim i malowniczym miejscu nad Jeziorem Ostrowite. Kilkuhektarowe połacie ziemi pełne krzewów puszczających pąki robi wrażenie. Znajdziemy tutaj czerwone i białe szczepy tj. Regenta, Rondo, Cabernet Cortis, Seyval blanc, Solarisa, Rieslinga, Johanitera, Muskata, a za kilka lat będziemy mogli skosztować także Gewurztraminera z mozelskich sadzonek. Uprawy są ekologiczne i nawet odstraszanie insektów odbywa się metodami tradycyjnymi - między krzewami znajdują się drewniane skrzynie obsadzone ziołami.

Winnica jest w ciągłej rozbudowie co widać na zdjęciach. Już niebawem powstanie kolejna piwniczka, utwardzone miejsce parkingowe, kącik dla najmłodszych. W planach także jest wybudowanie sali degustacyjnej z małą, regionalną gastronomią. Wszak Kujawy słyną ze smakowitych kaczek i gęsi, a ta stworzy piękną parę dla wspaniałych czerwonych kupaży z Winnicy (Poniżej zdegustowane wina). W planach także przekształcenie produkcji wyłącznie na wina musujące powstające metodą klasyczną, chociaż mam nadzieję, że kilka obecnych etykiet się ostanie :)

Wielkie podziękowania dla Pani Agnieszki za cierpliwość i bardzo przyjemne przyjęcie.
Bona Terra to obowiązkowy punkt dla każdego miłośnika win.
Na pewno niebawem tu wrócimy !


Winnica Bona Terra


  Krzyżówki 17, 87-600 Lipno

  +48 513 147 778
  agnieszka@btwino.pl
  facebook.com/winnicabonaterra/

O sobie samym

Nieopodal Włocławka, założyliśmy rodzinną winnicę z misją powrotu do starodawnych tradycji winiarskich doliny Wisły. Już tysiąc lat temu uprawiano tu na szeroką skalę winorośl, czego częste artefakty do dziś spotykamy choćby w postaci nazw miejscowych. Nasza niespełna 4 hektarowa winnica nazywa się Bona Terra , czyli dobra ziemia.
Od 6 lat z pasją staramy się tworzyć najlepsze wina. Wzorce czerpiemy z najbardziej uznanych światowych źródeł. Mamy już pierwsze sukcesy w postaci wysokich ocen na międzynarodowych konkursach win. 

Bona Terra to piękne miejsce na morenowych wzgórzach wznoszących się nad ślicznym jeziorem. Ze starannie wypielęgnowanych krzaków produkujemy wyjątkowe wino. Uprawiamy głównie szczepy Regent i Rondo, Cabernet Cortis z win czerwonych oraz Seyval Blanc, Solaris i Riesling, Johaniter, Muscat z win białych.

Produkcja odbywa się metodami tradycyjnymi, staramy się bys winnica jak najbardziej zdrową, ekologiczną np. osy odstraszamy ziołami (mnóstwo ich u nas w międzyrzędziach).

Cały czas się rozwijamy i próbujemy kolejnych etapów winiarskiego rozwoju. Od tego roku podjęłam sie produkcji win musujących, metodą classico - szampańską. Wino dojrzewa 12 miesięcy w specjalnych stojakach (ridlin racks) i zgodnie ze sztuka winiarska obracane jest i pielęgnowane w tych stojakach.

Poza tym staram się pielęgnować i krzewić kulturę winiarską na Kujawach jak tylko potrafię. Właśnie jestem w trakcie zakładania Kujawsko-pomorskiego Stowarzyszenia Winiarzy po to by moi Klienci, miłośnicy wina mieli wsparcie i pomoc od kogoś kto winnice już prowadzi.

Agnieszka Taraszkiewicz


Coś o winach

Wino Gronowe Czerwone Kupażowane RR 2015 12%
Szczep: Rondo

Wino klarowne w kolorze ciemna wiśnia. Już po otwarciu butelki uderza nas przyjemny aromat ciemnego owocu z dominacją jagód oraz śliwek. Mamy tutaj także odrobinę czarnej porzeczki z nutą czekoladową. Charakterem ta etykieta przypomina wina z południa Burgundii - Świeże owoce (porzeczka, wiśnia, suszona śliwka), czyste, dość kwasowe z ładnym długim finiszem. Tanin tutaj nie znajdziemy, ale lekkie ściąganie już tak. Tą butelkę chętnie zobaczyłbym w towarzystwie tradycyjnej kujawskiej gęsiny. Polecam !
Wino Gronowe Czerwone Kupażowane RR 2014 11,5%
Szczep: Rondo

Bardzo ładny, głęboki aromat czarnej porzeczki, który powoli przechodzi w jagodę wciąga... ciężko oderwać kieliszek od nosa. W kolorze ciemna czerwień, a smak to podobnie jak rocznik '15 sporo owocu i kwasowości, której w tym roczniku znajdziemy więcej. Owoc to jeżyna, czarna porzeczka oraz porzeczka czerwona, którą szczególnie można zauważyć w finiszu. Lekko ściągające, przyjemne wino, bardzo gastronomiczne - najlepiej sprawdzi się z deską serów lub drobiem.

Winnica Przy Talerzyku



Winnicy Państwa Janasińskich chyba nikomu nie trzeba przedstawiać. Piękne gospodarstwo znajdujące się niedaleko krajowej "Piątki" między Świeciem, a Bydgoszczą na wysokości miejscowości Zbrachlin, dla jadących autostradą A1 na trasie Łódź - Gdańsk zjazd w miejscowości Nowe Marzy. Kompleks kilka tygodni temu wzbogacił się o stylową, drewnianą salę degustacyjną z wyjątkowo pięknym stołem z niekorowanego drewna i szybą o nieregularnych kształtach odzwierciedlających kształt koryta Wisły.

Sala przewidziana na degustację podczas niesprzyjających warunków, ale jeżeli tylko pogoda dopisuje proponuję delektować się w altanie na wzgórzu, gdzie sielankowa atmosfera oraz piękny widok na dolinę Wisły sprawi że poczujemy się niemal jak w Toskanii :)

Areał winnicy to niecały hektar obsadzenia siedmiu szczepów gron z których wytwarzane są metodami tradycyjnymi i ekologicznymi cztery etykiety - Rondo, Regent, Bianca i Solaris i warto skosztować każde z nich! Po wcześniejszym umówieniu możliwa jest degustacja wszystkich win połączona ze zwiedzaniem winnicy oraz piwnicy gdzie wina dojrzewają. Można także dowiedzieć się jak tworzy się wina i ile pracy trzeba włożyć w wyprodukowanie każdej butelki. W to wszystko w wyjątkowo miłej atmosferze.

Świetne wina oraz otwartość Pana Wiesława sprawi że będziecie chcieli tu wracać !

Winnica przy Talerzyku


  Topolno 20, 86-120 Pruszcz

  +48 601 971 031
  kontakt@winnicaprzytalerzyku.pl
  facebook.com/winnicaprzytalerzyku

www.winnicaprzytalerzyku.pl

O sobie samym

„Winnica przy Talerzyku” położona na terenie Zespołu Parków Krajobrazowych Chełmińskiego i Nadwiślańskiego, w Topolnie (jedynie 30 km od Bydgoszczy), w pobliżu wczesnośredniowiecznego grodziska „Talerzyk” z XI w. Pierwsze udokumentowane wzmianki o winnicach w naszym regionie pochodzą z XIII w.

Nasadzenie w winnicy obejmuje 0,8 ha, 2 tysiące winorośli oraz szczęśliwą siódemkę różnych szczepów, z których powstają wina białe i czerwone. Wybór szczepów był prowadzony pod kątem odporności na zimno i choroby oraz możliwości późniejszego kupażowania wina. Właściciele winnicy postawili na odmiany: Bianca, Marechal Foch, Regent, Rondo, Seyval Blanc, Siegerrege, Solaris. Winnica położona jest na południowo-zachodnim stoku, dzięki czemu powietrze swobodnie przepływa pomiędzy rzędami.

Winnica została założona w 2010 r. Dobrze wyposażona winiarnia pozwala na precyzyjne kontrolowanie procesu produkcji. „Winnica przy Talerzyku” zaprasza do fascynującego świata wina, w którym wszystko ma swój rytm i następstwo zdarzeń. Produkcja wina odbywa się ze starannie wyselekcjonowanych owoców. Ręczny zbiór grona połączony z naturalną winifikacją łączą ze sobą zasady zrównoważonego rolnictwa. Winnica jako pierwsza w regionie została wpisana do Agencji Rynku Rolnego.

Wina z Winnicy przy Talerzyku to wina aromatyczne i solidnie zbudowane. Łączą ze sobą cechy poważnych win z lekką owocową młodością.

Aneta Janasińska


Coś o winach

Bianca 2017 11%
Szczep: Bianca, Seyval Blanc, Siegerrege

Białe wino w słomkowym kolorze o przyjemnym, intensywnym zapachu brzoskwin i moreli. Znajdziemy także zielone jabłko i trawę cytrynową. Aromat elegancki i pozostaje jeszcze długo po opróżnieniu kieliszka. W smaku mineralne z dominacją moreli i owoców tropikalnych z przyjemną migdałową goryczką w finiszu. Kwasowość na przyzwoitym poziomie, ale pozostawia delikatną słodycz na ustach.
Bianca z rocznika '17 to bardzo udane, przyjemne i świeże wino na każdą okazję. Zachęcam do zdegustowania i zakupienia buteleczki lub kilku.

Solaris 2017 12%
Szczep: Solaris

Solaris to propozycja dla miłośników trochę mniejszych wytrawności.
W kolorze jasny, słomkowy kolor o perlistych refleksach. Zapach bardzo delikatny, ale elegancki - z nutami moreli i kwiatów z odrobiną posmaku limonki. Wino półwytrawne z lekkim grapefruitem, który pozostaje długo w ustach oraz trawą cytrynową i pewną dozą mineralności. Wino bardzo pijalne - idealne na letni dzień w towarzystwie przyjaciół lub dobrej książki :)

Winnica Słoneczny Zakątek



Piękna, stworzona z wielkim rozmachem, niemal 5 hektarowa "Winnica Słoneczny Zakątek" znajduje się w miejscowości Śmielin ok. 7km na zachód od Nakła nad Notecią. Areał obsadzony jest ośmioma białym odmianami, (Solaris, Johanniter, Seyval Blanc, Hibernal, Aurora, Saint Peppin, La Crescent, Jutrzenka), oraz czterema czerwonymi (Rondo, Regent, Marechal Foch i francuska odmiana Leon Millot) z których powstają świetne białe, czerwone i różowe wina nagradzane w kraju i poza granicami. Nasadzenia otaczają staw, który dzięki swoim sporym rozmiarom ociepla mikroklimat. Solidne podejście do tematu upraw, zagadnień enologicznych i strategii strony biznesowej sprawia, że mamy do czynienia z prawdziwie europejską winnicą.

Winnica Słoneczny Zakątek


  ul. Stawowa 1, Śmielin 89-110 Sadki

  +48 510 061 300
  ma.rozniak@winnicaslonecznyzakatek.eu
  facebook.com/winnicaslonecznyzakatek

O sobie samym

Winnica Słoneczny Zakątek powstała w 2012 roku. Zlokalizowana jest w północno-zachodniej części Polski. Usytuowana jest na południowo-zachodnim wzniesieniu, na glebie gliniastej, na ziemi, na której od stuleci były uprawiane drzewa i krzewy owocowe. Idealna lokalizacja, nasłonecznienie oraz sąsiedztwo zbiornika wodnego tworzą unikalny mikroklimat, który sprzyja winoroślom. Nasadzenia poprzedziły lata dokładnej obserwacji wzniesienia, badania oraz analiza gleby, która została specjalnie przygotowana do uprawy winorośli.

Obecnie areał winnicy to 4,5 ha, na których uprawiane są odmiany białe - Solaris, Johanniter, Seyval Blanc, Hibernal, Aurora, Saint Peppin, La Crescent, Jutrzenka oraz czerwone - Rondo, Regent, Marechal Foch oraz Leon Millot. Duża ilość odmian pozwala na otrzymanie, aż 14-tu etykiet.

Wszystkie prace oraz zabiegi w winnicy wykonywane są ręcznie. Każdy krzew winorośli jest pielęgnowany z największą starannością. Winogrona używane do produkcji wina pochodzą wyłącznie z naszych upraw, w których nie stosujemy sztucznych środków ochrony roślin i nawozów. Wszystkie prace oraz zabiegi pielęgnacyjne przeprowadzane są w ścisłej harmonii z cyklem wegetacyjnym winorośli. Aby uzyskać jak najlepsze owoce przycinamy latorośle oraz ograniczamy liczbę gron poprzez zielone zbiory. Wino jest w pełni naturalne, nie zawiera sztucznych barwników oraz cukru.

Do produkcji wina używamy tylko najlepszych, wyselekcjonowanych owoców. Zbiory odbywają się w optymalnym momencie dojrzałości owoców, które są dokładnie obserwowane i kontrolowane. Zbiór poddawany jest dokładnej ręcznej selekcji, wybierane są tylko najlepsze owoce. Odpowiedni poziom cukru oraz dojrzałość winogron pozwalają otrzymać pyszne, naturalne wino.

W drugiej połowie 2018 roku zostanie rozpoczęta budowa nowoczesnej winiarni, która zostanie wyposażona w innowacyjną linię produkcyjną. Obok winiarni powstanie restauracja, profesjonalna degustatornia oraz hotel. Planowane są również dodatkowe nasadzenia odmian vitis vinifera.

Karolina Dacyk


Coś o winach

Julius I 2016 11,5%
Szczep: Johanniter

Lekkie, orzeźwiające wino o słomkowym, perlistym kolorze ze szczepu Johanniter. Piękny aromat, gdzie dominują nuty brzoskwiń, moreli oraz limonki i świeżo skoszonej trawy. Zapach elegancki i trwały. W smaku delikatne z lekką mineralnością i o umiarkowanej kwasowości. W kieliszku znajdziemy świeże zielone jabłko w towarzystwie tropikalnych owoców, a finisz długi i bardzo przyjemne. Polecamy ta etykietę !
Marco 2015 12%
Szczep: Marechal Foch, Leon Millot

Wino w kolorze ciemna wiśnia. Aromat ciekawy z dominacją ciemnych owoców, ale znajdziemy tutaj także drewno i nuty tytoniowe. Smak zdominowany przez aronię, której naprawdę sporo, a drugie skrzypce grają tytoń i dąb. Wino interesujące, ale spora kwasowość sprawia że lepiej sprawdzi się w towarzystwie delikatniejszych mięs lub średnio dojrzałym serem niż solo. 

Winnica Irena

Ostatnim punktem naszej wyprawy jest położona niedaleko Żnina stosunkowo młoda winnica Irena. Młoda ponieważ pierwsze nasadzenie odbyło się w 2015 roku, a pierwsze butelkowanie rocznika będzie w roku bieżącym. Znajdziemy tutaj prawie hektar ziemi obsadzony gronem tj: Solaris, Krystaly, Swenson Red, Marechal Foch, Leon Millot. Oprócz win w niedalekiej przyszłości powstanie tutaj baza noclegowa z zapleczem gastronomicznymi i sporych rozmiarów salą degustacyjną. Mury już stoją :) Niezwykle urokliwe położenie Nad Jeziorem Żnińskim oraz potencjał Winnicy gwarantuje sukces i tłumy enoturystów w niedalekiej przyszłości.

Winnica prowadzona przez Państwa Agnieszkę i Marcina, którzy oprócz opieki nad winoroślą ciągle szkolą się z zakresu enologii oraz zajmują się logistyką swojego agrobiznesu.

Winnica Irena


  Wilczkowo 12, 88-400 Żnin

  +48 729 243 930
  winnicairena@wp.pl 

O sobie samym

Winnica Irena położona jest w Wilczkowie nad Jeziorem Żnińskim Dużym, koło Żnina w województwie kujawsko-pomorskim. Leży również w obrębie Obszaru Chronionego Krajobrazu " Jezior Żnińskich" oraz na Szlaku Piastowskim. Winnica usytułowana jest na południowym wzniesieniu.

Pierwsze nasadzenia dokonano w 2015 roku. Były to odmiany: Solaris, Krystaly, Swenson Red, Marechal Foch, Leon Millot, a obecnie jesteśmy w trakcie sadzenia Regenta. Na dzień dzisiejszy uprawa liczy 2050 sadzonek co stanowi 0,8 ha. Łączna powierzchnia gospodarstwa to 11 ha, gdzie przeważają gleby klasy III a. Winnica będzie również prowadzić działalność enoturystyczną, dlatego podjęto budowę budynku w którym, przewidziana jest sala degustacyjna, oraz miejsca noclegowe dla gości.

Agnieszka Siadak



zwiedzał i smakował: Krystian Bachta
podziękowania dla współtowarzyszy podróży: Ani, Joli i Daniela.
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.