Słodkie wino wzmacniane - dodatek destylatu winnego w czasie fermentacji. Witosha produkowane jest w słynnej, bułgarskiej winnicy Slavyantsi. Oprócz win produkują też brandy i wermuty. Od 1999 roku, Vinex Slavyantsi posiada własne plantacje winorośli o powierzchni ponad 2 800 ha. Uprawiane są tu między innymi szczepy cabernet sauvignon, merlotoraz pamid (lokalny), które użyte zostały do produkcji tego wina. W Polsce ich produkty dostępne od lat 80-tych. Tak więc etykieta znana.
Wino o ciemnym, intensywnym kolorze czarnej czereśni. Dość gęste w kieliszku, i tu rekomendacja - używajmy mniejszego kieliszka. W nosie wino intensywne, z mocnymi akcentami czerwonych owoców suszonych, kandyzowanych. Wiśnie, czereśnie, trochę żurawiny, odrobinę przypraw. W smaku również intensywne, mocno słodkie, rozgrzewające(17%!), kwasowość przykryta. W smaku również słodkie kandyzowane czerwone owoce, trochę czekolady, przypraw. Wino spędziło 12 miesięcy w beczce.
Ciekawa propozycja do deserów, (pod wielkanocne smakołyki), ciekawe w połączeniu z czekoladą (może być też na gorąco w kubku lub filiżance ). Dobre jako dodatek w kuchni, np. sosy. Do mięsa z grilla lub pieczonego w żurawinie też może się sprawdzić.

Kraj:

Kolor:
Czerwone
Rodzaj:

Szczep:
Cabernet Sauvignon , Merlot, Pamid
Alkohol:
17%
Pojemość:
0,7l
Cena:
29,00 PLN
Mocne i słodkie
Warto także zobaczyć
cena: 20,00 PLN



Bardzo lubię wina bio i cieszę się, że pojawiają się w dyskontach w całkiem przyjaznych dla portfela cenach. jednak nie uważam, by ?Bio? w nazwie powinno zamykać oczy na niedociągnięcia czy braki. A tych niestety jest tu całkiem sporo.