Wyjątkowe wino produkowane wyłącznie z Greckich szczepów Savatiano i Rhoditis. Charakterystyczny dla tych win jest dodatek sosnowej żywicy podczas procesu fermentacji. Jako ciekawostkę dodam, że "Malamatina" to najpopularniejsza "retsina" na świecie. Oczywiście najpopularniejsza nie zawsze znaczy najlepsza.
W zapachu drożdże oraz terpentyna. Konsystencja dość oleista z dominującym żywicznym posmakiem. Wino należy pić schłodzone. Akceptowana jest także forma z dodatkiem cytrusów, a nawet coli.
Raczej pozycja dla miłośników tego typu win.
Kraj:
Grecja
Kolor:
Białe
Rodzaj:
Wytrawne
Szczep:
Savatiano, Rhoditis
Alkohol:
11%
Pojemość:
0,5l
Cena:
13,99 PLN
Żywiczna, Grecka przygoda
Warto także zobaczyć
cena: 55,00 PLN
Stereotyp często każe myśleć o chablis jako o niebywale kwasowym, zimnym, wręcz metalicznym winie. Rzeczywistość jest dużo bardziej skomplikowana i o ile wina najniżej lokowane w przepisach apelacyjnych takie bywają, o tyle im wyżej na drabince, tym lepiej widać, że stereotyp często bywa fałszywy.