Szczep: Falanghina

Stary szczep z południa Włoch uprawiany rzekomo od czasów greckich kolonii w tej części Półwyspu Apenińskiego. Czy rzeczywiście takie były jego początki, trudno jednoznacznie stwierdzić, wiadomo jednak, że jego historia jest rzeczywiście długa.

Jak wiele odmian endemicznych, została nieco zapomniana podczas XX – wiecznej mody na standaryzację i efektywność w winiarstwie. W latach 1990. przypomniano sobie o niej i od tamtego czasu zaczął się jej powrót do winnic i na stoły.

Najwięcej falanghiny uprawia się obecnie w Kampanii. Poza nią można ją spotkać również w Apulii. Daje wina wytrawne, z wyraźnym aromatem gorzkich pomarańczy, jabłek, brzoskwiń. Niekiedy można wyczuć w niej lekkie zapachy sosnowo – terpentynowe, lub – zależnie od siedliska – akcenty mineralne.

Dobrze się ją pije do dań z rybami i owocami morza (trochę banał – nieprawdaż?), poza tym kurczak i warzywa gotowane na parze też będą dobrym towarzystwem. Dla osób skłonnych do eksperymentów można polecić także pizzę (Neapol...), na której znajdzie się sporo rukoli.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, Neapol, wino białe, wino wytrawne, wino do ryb, wino do owoców morza
Ambasada winaAmbasada wina Projektowanie stron wwwProjektowanie stron www Łukasz Król PhotographyŁukasz Król Photography VinONVinON SPOT.SPOT.