Szczep: Macabeo

Biały szczep winorośli, jeden z najpopularniejszych w Hiszpanii, uprawiany również (podobnie jak monastrell czy garnacha) po północnej stronie Pirenejów. W Riosze nosi nazwę viura, pod którą znany jest także w innych częściach świata.

Charakter macabeo jest dwoisty – uzyskiwane z niego wina przy wczesnym zbiorze mogą być bardzo kwiatowe i orzeźwiająco kwasowe po winifikacji bez udziału dębowego drewna, lecz gdy pozwolić im dłużej dojrzewać na krzewach, a potem leżakować w beczkach, okazują się maślano - miodowo – orzechowe.

Najbardziej spektakularnym zastosowaniem macabeo jest włączenie go (razem z xarel*lo i parelladą) do klasycznej trójki winogron stanowiących podstawę surowcową cavy.

Niemusujace wina macabeo dobrze pasują do lżejszych potraw z dodatkiem ryb lub owoców morza – past czy risotto.
Słowa kluczowe: Hiszpania, Katalonia, wino białe, wytrawne, risotto, makaron, owoce morza
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo