Szczep: Syrah/Shiraz

Kolejny członek francuskiej ekipy, która zrobiła międzynarodową karierę. Z tym łączy się nieco myląca dwoistość nazwy tego szczepu – gdy pochodzi z upraw europejskich z reguły określany jest jako syrah, jeśli natomiast z upraw nowoświatowych (zwłaszcza australijskich) – shiraz. Różnica nie jest jedynie lingwistyczna. Syrah i shiraz są odmienne także pod względem aromatów i smaków.

Europejski shiraz to przede wszystkim południe Francji (Dolina Rodanu, Langwedocja, Roussillon, Prowansja) oraz Hiszpania. Wino pochodzące z tych regionów jest umiarkowanie lub zdecydowanie masywne, piekące w usta smakiem pieprzu, mocno owocowe (jeżyna, jagoda) z dodatkiem lukrecji, ziół (mięta, szałwia, rozmaryn) i wędzonego mięsa. Shiraz (australijski, chilijski, amerykański czy południowoafrykański) ma podobny profil aromatyczno – smakowy, jest jednak zdecydowanie cięższy, a w smaku mocno czuć słodki tytoń, czarną porzeczkę i gorzkie kakao. Powyższą listę należy traktować jedynie orientacyjnie, ponieważ cechą całej odmiany jest bardzo duża wrażliwość na specyfikę konkretnej lokalizacji. W praktyce sprawia to, że syrahów (i shirazów) jest tak dużo, jak winnic, w których są one uprawiane.

Mimo pewnej masowości syrah/shiraz i okupowania przez nie średnich cenowo półek sklepowych trzeba pamiętać, że z tego szczepu uzyskuje się także wina wybitne. Ich przykładem są hermitage, crozes-hermitage, cornas i côte-rôtie cieszące się bardzo wysoką renomą.

Pod względem kulinarnym syrah daje bardzo duże możliwości łączenia go z jedzeniem. Trudno o lepsze towarzystwo dla wołowiny czy wieprzowiny z grilla, zwłaszcza gdy są one serwowane z aromatycznymi, gęstymi sosami z południa USA i również grillowanymi warzywami (papryka, bakłażan, cukinia). Jednak nie tylko grill będzie polem do popisu – warto także łączyć syrah z serami z błękitną pleśnią.
Słowa kluczowe: Francja, Hioszpania, Australia, USA, RPA, wino czerwone, wytrawne, mocne, grill, wieprzowina,. wołowina, burgery, sery pleśniowe
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo