Szczep: Passerina

Ojczyzną passeriny jest Marche, a zwłaszcza jej południowa część w okolicach małego miasteczka Offida. Jednak uprawia się ją także po zachodniej stronie Apeninów – w Lazio, a także innych prowincjach tego fragmentu Włoch. Na razie nie zrobiła międzynarodowej kariery podobnej do tej, która stała się udziałem verdicchio, ale być może, to tylko kwestia czasu.

Wina z tej odmiany są wyraźnie wytrawne, o średniej i wysokiej kwasowości. Aromaty dość charakterystyczne – żółte owoce (ze szczególną rolą cytryny), siano, zioła, rumianek. Ten pierwiastek ziołowy nadaje passerinie charakter i sprawia, że wyróżnia się ona na tle innych białych win tej części Półwyspu.

Dobrze łączy się z rybami i drobiem, zwłaszcza gdy są one przyrządzane z dodatkiem cytryn. Dlatego pstrąg pieczony z cytryną, albo kurczak w sosie cytrynowym (lub z trawą cytrynową) mogą na stole bardzo dobrze współgrać z tym winem.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, wino białe, wino wytrawne, wino do pstrąga, wino do kurczaka
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo