Szczep: Pinot Noir

Pinot noir to jeden z kilku szczepów od ponad stulecia „rządzą” winiarskim światem i nic nie wskazuje na to, by zamierzały przestać. Jego ojczyzną jest Burgundia (wschodnia Francja), jednak w czasie swojej historii rozprzestrzenił się na wiele krajów, klimatów i siedlisk. Współcześnie nadal pod względem wielkości upraw tego szczepu wyróżnia się Francja, jednak obok niej liczą się USA, Niemcy (tu lepiej znany jest pod nazwą spätburgunder), Mołdawia, Włochy, Nowa Zelandia, Australia i Szwajcaria. To kolonizowanie świata spowodowało silne zróżnicowanie „noirowych” aromatów i smaków uzależnione od specyfiki warunków lokalnych.

To, co charakteryzuje „bazowy” bukiet pinot noir, to lekkość, zwiewność i soczystość. Wino jest kwasowe, smakuje czerwonymi owocami, jednak obok nich są też twardsze nuty dymne czy ziemne. Dojrzewanie w beczce dodaje elementów przyprawowych (goździki, wanilia), czekoladowych, czy karmelowych. W chłodniejszym klimacie wspomniany smak czerwonych owoców zbliżony jest do żurawiny i truskawki w cieplejszym – do maliny czy nawet śliwki (renkloda, węgierka). W bardzo ciepłych regionach świata pinot noir może osiągać smaki ciężkie, kompotowe i dżemowe, pozbawione przyjemnej rześkości.

Wina z pinot noir wytwarzane są w kilku stylach. Najbardziej oczywista jest czerwień, ale obok niej istnieje także róż i biel (blanc de noir) oraz wina musujące. Z tych ostatnich najsławniejszy jest szampan, pinot noir jest jednym z głównych szczepów uprawianych w tej apelacji.

Różnorodność stylistyczna i regionalna win z tego szczepu przekłada się na szerokie możliwości ich kulinarnego wykorzystania. Lżejsze pasują do przekąsek, młodych serów kozich, parfait, chudego drobiu, carpaccio czy steków wołowych. Cięższe i słodsze do tłustszego drobiu (np. kaczek czy gęsi), serów z niebieską pleśnią, steków z grilla. Natomiast starszy, dojrzały pinot noir dobrze sprawdzi się w zestawieniu z pieczonym dzikim ptactwem.
Słowa kluczowe: Francja, Niemcy, USA, wino czerwone, białe, wytrawne, musujące, spätburgunder
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo