Region: Balaton

Balaton kojarzy się przede wszystkim z węgierska atrakcją turystyczną i wymarzonymi wczasami epoki realnego socjalizmu. Jednak pod względem winiarslkim odgrywa on również bardzo poważną rolę, słabo niestety znaną za granicą Węgier.

Wokół tego wielkiego jeziora rozciąga się w sumie 6 subregionów winiarskich: Balatonmelléke, Balatonboglár, badacsony, balatonfüred – Csopak, Balaton – Felvidék oraz Somló. Różnice między nimi wynikają przede wszystkim z geologii. Można tu znaleźć zarówno piaszczyste, lessowe i gliniaste gleby (na południowy wschód od jeziora), jak i twardy, powulkaniczny bazalt (na północny zachód od niego). Do tego gdzieniegdzie zalegają wapienie, piaskowce i łupki.

Nad Balatonem uprawia się przede wszystkim odmiany białe, wśród których prym wiedzie olaszrizling (welschriesling). Poza nim, występuje także szürkebarát (pinot gris), chardonnay, müller – thurgau, muskat ottonel, riesling, sauvignon blanc i királyleánka. Szczepy czerwone to przede wszystkim cabernet sauvignon, cabernet franc, merlot, kékfrankos, zweigelt.

Problemem balatońskiego winiarstwa jest dominacja turystyki w regionie, w związku z czym wiele gruntów doskonale nadających się pod uprawę winorośli przeznaczanych jest pod budowę obiektów turystycznych. Ponadto lokalny rynek winiarski pełen jest win niskiej jakości, wytwarzanych wyłącznie na potrzeby przyjezdnych poszukujących taniego i mało ambitnego wina.
Słowa kluczowe: Olaszriesling, Keknelu, Balaton, Badacsonyi
Ambasada winaAmbasada winaProjektowanie stron wwwProjektowanie stron wwwŁukasz Król PhotographyŁukasz Król PhotographySyty trzmiel - Jedzenie i spokójSyty trzmiel - Jedzenie i spokójTaste IT AllTaste IT AllSommelierzy Auchan FBSommelierzy Auchan FBWinnica BalczewoWinnica Balczewo