Szczep: Zweigelt
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Stosunkowo młoda (licząca niespełna 100 lat) typowo austriacka odmiana winorośli. Jej autorem był dr Fritz Zweigelt, który, by go otrzymać, skrzyżował blaufränkisch i sankt laurent. Początkowo nowy szczep nazywał się rotburger, ale z czasem przyjęto nazwę upamiętniającą jego twórcę.
Zweigelt zdobył sporą popularność w rodzinnej Austrii, przyjął się także w Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Niewielkie jego nasadzenia można znaleźć także poza Europą. Zależnie od prowadzenia, może dawać wina cienkie i wodniste (gdy hodowla jest nastawiona na ilość), lub bardziej złożone i krzepkie (gdy pierwszeństwo ma jakość).
Wina pochodzące z tego szczepu (o ile mówimy o tych lepszych jakościowo) mają silną kwasowość czerwonych owoców połączoną jednak z dymną i tytoniową goryczką. W ustach struktura niezbyt masywna, ale pełna. Jak młode wino nieco „drapie”, z czasem się wygładza i mięknie. Podobnie jak blaufränkisch, zweigelt dobrze zgrywa się na stole z daniami z czerwonego mięsa, drobiu (zwłaszcza tłustszego), duszonymi czy pieczonymi warzywami i sosami.
Zweigelt zdobył sporą popularność w rodzinnej Austrii, przyjął się także w Czechach, Słowacji i na Węgrzech. Niewielkie jego nasadzenia można znaleźć także poza Europą. Zależnie od prowadzenia, może dawać wina cienkie i wodniste (gdy hodowla jest nastawiona na ilość), lub bardziej złożone i krzepkie (gdy pierwszeństwo ma jakość).
Wina pochodzące z tego szczepu (o ile mówimy o tych lepszych jakościowo) mają silną kwasowość czerwonych owoców połączoną jednak z dymną i tytoniową goryczką. W ustach struktura niezbyt masywna, ale pełna. Jak młode wino nieco „drapie”, z czasem się wygładza i mięknie. Podobnie jak blaufränkisch, zweigelt dobrze zgrywa się na stole z daniami z czerwonego mięsa, drobiu (zwłaszcza tłustszego), duszonymi czy pieczonymi warzywami i sosami.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Austria, Czechy, Węgry, wino czerwone, wytrawne, gulasz