Szczep: Vermentino
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Vermentino jest szczepem w pewnym sensie analogicznym do assyrtiko ze wschodniej części Morza Śródziemnego – pojawił się na wyspie (Korsyka), później przeniósł się na wybrzeża kontynentu i stamtąd rozpoczął wędrówkę do interioru. Obecnie szczególnie często występuje na Sardynii, Korsyce, w Toskanii, Ligurii, Prowansji i Langwedocji.
Mowiąc o vermentino należy pamiętać, że wina z tego szczepu są bardzo zróżnicowane stylistycznie od młodych - bardzo kwasowych i lekkich po dojrzałe - pełne i ciężkie. Nierzadko tę odmianę dodaje się do kupaży, produkowane są także jej wersje musujące.
Typowe dla tego szczepu aromaty to: cytryna (sok, skórka, liście), zielone jabłko, bazylia, kwiat jabłoni, żwirowa mineralność, niekiedy także bardziej słodkie nuty brzoskwiniowe.
Sięgając po vermentino, najlepiej łączyć je z potrawami typowo morskimi – małże, ryby z rusztu, zupa rybna. Poza tym dobrze smakują z zieleniną – szparagami czy fasolką szparagową. Bardziej dojrzałe wersje poradzą sobie nawet z grillowaną jagnięciną czy młodą, pieczoną wieprzowiną.
Mowiąc o vermentino należy pamiętać, że wina z tego szczepu są bardzo zróżnicowane stylistycznie od młodych - bardzo kwasowych i lekkich po dojrzałe - pełne i ciężkie. Nierzadko tę odmianę dodaje się do kupaży, produkowane są także jej wersje musujące.
Typowe dla tego szczepu aromaty to: cytryna (sok, skórka, liście), zielone jabłko, bazylia, kwiat jabłoni, żwirowa mineralność, niekiedy także bardziej słodkie nuty brzoskwiniowe.
Sięgając po vermentino, najlepiej łączyć je z potrawami typowo morskimi – małże, ryby z rusztu, zupa rybna. Poza tym dobrze smakują z zieleniną – szparagami czy fasolką szparagową. Bardziej dojrzałe wersje poradzą sobie nawet z grillowaną jagnięciną czy młodą, pieczoną wieprzowiną.
Słowa kluczowe: Włochy, Korsyka, Sardynia, białe, wytrawne, owoce morza, ryby