Szczep: Falanghina
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Stary szczep z południa Włoch uprawiany rzekomo od czasów greckich kolonii w tej części Półwyspu Apenińskiego. Czy rzeczywiście takie były jego początki, trudno jednoznacznie stwierdzić, wiadomo jednak, że jego historia jest rzeczywiście długa.
Jak wiele odmian endemicznych, została nieco zapomniana podczas XX – wiecznej mody na standaryzację i efektywność w winiarstwie. W latach 1990. przypomniano sobie o niej i od tamtego czasu zaczął się jej powrót do winnic i na stoły.
Najwięcej falanghiny uprawia się obecnie w Kampanii. Poza nią można ją spotkać również w Apulii. Daje wina wytrawne, z wyraźnym aromatem gorzkich pomarańczy, jabłek, brzoskwiń. Niekiedy można wyczuć w niej lekkie zapachy sosnowo – terpentynowe, lub – zależnie od siedliska – akcenty mineralne.
Dobrze się ją pije do dań z rybami i owocami morza (trochę banał – nieprawdaż?), poza tym kurczak i warzywa gotowane na parze też będą dobrym towarzystwem. Dla osób skłonnych do eksperymentów można polecić także pizzę (Neapol...), na której znajdzie się sporo rukoli.
Jak wiele odmian endemicznych, została nieco zapomniana podczas XX – wiecznej mody na standaryzację i efektywność w winiarstwie. W latach 1990. przypomniano sobie o niej i od tamtego czasu zaczął się jej powrót do winnic i na stoły.
Najwięcej falanghiny uprawia się obecnie w Kampanii. Poza nią można ją spotkać również w Apulii. Daje wina wytrawne, z wyraźnym aromatem gorzkich pomarańczy, jabłek, brzoskwiń. Niekiedy można wyczuć w niej lekkie zapachy sosnowo – terpentynowe, lub – zależnie od siedliska – akcenty mineralne.
Dobrze się ją pije do dań z rybami i owocami morza (trochę banał – nieprawdaż?), poza tym kurczak i warzywa gotowane na parze też będą dobrym towarzystwem. Dla osób skłonnych do eksperymentów można polecić także pizzę (Neapol...), na której znajdzie się sporo rukoli.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, Neapol, wino białe, wino wytrawne, wino do ryb, wino do owoców morza