Szczep: Dornfelder
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Dornfelder jest jedną z młodszych odmian winorośli używanych we współczesnym winiarstwie. wyhodowano go w latach 1950, zaś oficjalnie zarejestrowany został w 1979 r. Jednak, mimo młodego wieku, w niemieckim winiarstwie zdobył całkiem silną pozycję i pokrywa prawie 10% powierzchni tamtejszych winnic.
Zaletami, dla których winiarze u naszego zachodniego sąsiada tak chętnie nasadzają dornfeldera, jest wysoka intensywność barwy i smaku cechująca uzyskiwane z niego wino. Do tego tempem dojrzewania, łatwością uprawy czy odpornością na choroby przewyższa tradycyjne niemieckie szczepy takie jak spätburgunder, blaufränkisch czy portugieser. A jeśli dodać do niego dużą uniwersalność (wina czerwone i różowe, młode i dojrzewające w dębie, wytrawne i półsłodkie), widać, że to bardzo praktyczna roślina, zwłaszcza w przypadku niewielkich winnic.
Smak win z dornfeldera oscyluje między kwasowym koktajlem czarnych i czerwonych owoców (wiśnie, jeżyna, czarny bez) w przypadku młodych wersji a bardziej stonowanymi smakami wersji starzonych w dębowych beczkach, gdzie dodatkowo pojawiają się aromaty przypraw i kakao, zaś struktura jest bogatsza i gęstsza.
Dornfelder, z racji swojej kwasowości i wyraźnych tanin dobrze łączy się z cięższymi potrawami. Pieczona wieprzowina, wołowina, dania z dziczyzny, czy cięższe, dojrzewające sery żółte będą dla niego dobrym towarzystwem.
Zaletami, dla których winiarze u naszego zachodniego sąsiada tak chętnie nasadzają dornfeldera, jest wysoka intensywność barwy i smaku cechująca uzyskiwane z niego wino. Do tego tempem dojrzewania, łatwością uprawy czy odpornością na choroby przewyższa tradycyjne niemieckie szczepy takie jak spätburgunder, blaufränkisch czy portugieser. A jeśli dodać do niego dużą uniwersalność (wina czerwone i różowe, młode i dojrzewające w dębie, wytrawne i półsłodkie), widać, że to bardzo praktyczna roślina, zwłaszcza w przypadku niewielkich winnic.
Smak win z dornfeldera oscyluje między kwasowym koktajlem czarnych i czerwonych owoców (wiśnie, jeżyna, czarny bez) w przypadku młodych wersji a bardziej stonowanymi smakami wersji starzonych w dębowych beczkach, gdzie dodatkowo pojawiają się aromaty przypraw i kakao, zaś struktura jest bogatsza i gęstsza.
Dornfelder, z racji swojej kwasowości i wyraźnych tanin dobrze łączy się z cięższymi potrawami. Pieczona wieprzowina, wołowina, dania z dziczyzny, czy cięższe, dojrzewające sery żółte będą dla niego dobrym towarzystwem.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Niemcy, wino czerwone, wytrawne, półsłodkie, wino do pieczeni, dziczyzna