Szczep: Chenin blanc
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Odmiana popularna w dwóch krajach: Francji (pierwszej ojczyźnie) i Republice Południowej Afryki (drugiej). Poza nimi występuje także w USA, Argentynie i Australii.
Pochodzi z Doliny Loary, a dokładnie jej środkowego odcinka (Anjou – Saumur, Vouvray), gdzie okazał się szczepem bardzo uniwersalnym, dającym zarówno wina wytrawne, jak i słodkie, musujące i spokojne. Ponadto mogą różnić się ciałem – obok lekkich i rześkich znaleźć można również chenin dużo masywniejszy i pełniejszy. Sekret tkwi w momencie zbioru owoców.
Szczep ten bardzo dobrze przyjął się na południowej półkuli – w RPA, gdzie zdobył nową nazwę – steen i stał się wiodącą białą odmianą w tym kraju.
Ze względu na dużą rozpiętość możliwych stylów chenin, trudno zwięźle opisać jego bukiet smakowo – aromatyczny. Wina musujące i lekkie spokojne są bardzo orzeźwiające. Czuć w nich limonkę, cytrynę, zielone jabłko, białe kwiaty (jaśmin, akację), niekiedy mineralne, stalowe nuty. W tych cięższych i bardziej złożonych pojawiają się smaki gruszkowe, ananasowe i brzoskwiniowe. Te częściej można wyczuć w winach z RPA, niż z Francji. W winach słodkich (robionych albo z gron z późnego zbioru, albo podsuszanych, albo botrytyzowanych) jest dużo więcej aromatów miodowych, imbirowych, suszonych moreli i rodzynek. Pojawiają się także akcenty maślano – oleiste.
Kulinarne zestawienia chenin blanc są, podobnie jak jego stylistyka, bardzo różnorodne. Może być to zarówno aperitif, jak wino serwowane do lżejszych mięs (kurczak). Poza tym dobrze sprawdzi się w zestawieniu z rybami i owocami morza. Wreszcie słodki to doskonałe wino deserowe. Jest w czym wybierać.
Pochodzi z Doliny Loary, a dokładnie jej środkowego odcinka (Anjou – Saumur, Vouvray), gdzie okazał się szczepem bardzo uniwersalnym, dającym zarówno wina wytrawne, jak i słodkie, musujące i spokojne. Ponadto mogą różnić się ciałem – obok lekkich i rześkich znaleźć można również chenin dużo masywniejszy i pełniejszy. Sekret tkwi w momencie zbioru owoców.
Szczep ten bardzo dobrze przyjął się na południowej półkuli – w RPA, gdzie zdobył nową nazwę – steen i stał się wiodącą białą odmianą w tym kraju.
Ze względu na dużą rozpiętość możliwych stylów chenin, trudno zwięźle opisać jego bukiet smakowo – aromatyczny. Wina musujące i lekkie spokojne są bardzo orzeźwiające. Czuć w nich limonkę, cytrynę, zielone jabłko, białe kwiaty (jaśmin, akację), niekiedy mineralne, stalowe nuty. W tych cięższych i bardziej złożonych pojawiają się smaki gruszkowe, ananasowe i brzoskwiniowe. Te częściej można wyczuć w winach z RPA, niż z Francji. W winach słodkich (robionych albo z gron z późnego zbioru, albo podsuszanych, albo botrytyzowanych) jest dużo więcej aromatów miodowych, imbirowych, suszonych moreli i rodzynek. Pojawiają się także akcenty maślano – oleiste.
Kulinarne zestawienia chenin blanc są, podobnie jak jego stylistyka, bardzo różnorodne. Może być to zarówno aperitif, jak wino serwowane do lżejszych mięs (kurczak). Poza tym dobrze sprawdzi się w zestawieniu z rybami i owocami morza. Wreszcie słodki to doskonałe wino deserowe. Jest w czym wybierać.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, RPA, wino białe, wino wytrawne, wino musujące, wino deserowe