Szczep: Barbera
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Barbera to najpopularniejszy czerwony szczep Piemontu (Barbera d’Asti i Barbera d’Alba) i jeden z włoskich znaków rozpoznawczych – w Italii znajduje się ponad 80% jego światowych upraw. Niejaką popularność zdobył za Oceanem Atlantyckim (USA, Argentyna), tym niemniej tamtejsze nasadzenie w porównaniu z włoskimi są po prostu małe.
Winiarski potencjał włoskiej barbery pozwala na tworzenie win w dwóch, mocno różniących się stylach. Pierwszy z nich to wina młode, kwasowe, owocowo lekkie i mało taniczne. Smakują przede wszystkim wiśniami i śliwkami. Drugi styl to wina starsze, dojrzewające w beczkach dodających im taniczności i powagi. Wówczas smaki owocowe ewoluują w kierunku suszonych owoców, pojawia się kakao, tytoń, czekolada. Natomiast, jeśli wziąć pod uwagę wersje nowoświatowe, wówczas wyczujemy więcej smaków jeżyn czy suszonych ziół.
Łącząc barberę z jedzeniem trzeba zwracać uwagę na to, który styl reprezentuje. Młoda dobrze dopasuje się do lekkich dań mącznych z dodatkiem pomidorów, starsza – może towarzyszyć średnio tłustym, pieczonym, lub grillowanym mięsom.
Winiarski potencjał włoskiej barbery pozwala na tworzenie win w dwóch, mocno różniących się stylach. Pierwszy z nich to wina młode, kwasowe, owocowo lekkie i mało taniczne. Smakują przede wszystkim wiśniami i śliwkami. Drugi styl to wina starsze, dojrzewające w beczkach dodających im taniczności i powagi. Wówczas smaki owocowe ewoluują w kierunku suszonych owoców, pojawia się kakao, tytoń, czekolada. Natomiast, jeśli wziąć pod uwagę wersje nowoświatowe, wówczas wyczujemy więcej smaków jeżyn czy suszonych ziół.
Łącząc barberę z jedzeniem trzeba zwracać uwagę na to, który styl reprezentuje. Młoda dobrze dopasuje się do lekkich dań mącznych z dodatkiem pomidorów, starsza – może towarzyszyć średnio tłustym, pieczonym, lub grillowanym mięsom.
Słowa kluczowe: Włochy, wino czerwone, wytrawne, wino do pizzy, makarony, grill