Szczep: Assyrtiko
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Patrząc z zachodnioeuropejskiego punktu widzenia, assyrtiko to nieco marginalna, grecka odmiana wywodząca się z Santorini, gdzie po dziś dzień uprawiana jest w tradycyjnej formie płożącej, bez wykorzystania podpór czy stelaży. W ostatnich latach staje się w swojej ojczyźnie coraz bardziej popularna, także poza wyspami czy wybrzeżem, dzięki czemu zajmuje już trzecie miejsce pod względem upraw wśród szczepów białych. Daje wina o wysokiej jakości i niebanalnych aromatach.
Podstawowe, wytrawne wersje assyrtiko wyróżnia połączenie dwóch cech – mineralnej i owocowej, które w efekcie dają wrażenie silnej, orzeźwiającej kwasowości. Jednak obok win wytrawnych powstają z tej odmiany również słodkie – vinsanto - wytwarzane z owoców podsuszanych po zbiorze.
Typowe aromaty smaki assyrtiko to: limonka, skórka cytryny, sól, żwir. Z czasem pojawiają się bardziej słodkie, miodowe tony.
Wino z tej odmiany dobrze łączy się z potrawami rybnymi i z owoców morza, jednak poza tym można je serwować do lekkich past z kurczakiem, sera feta czy grillowanej jagnięciny.
Podstawowe, wytrawne wersje assyrtiko wyróżnia połączenie dwóch cech – mineralnej i owocowej, które w efekcie dają wrażenie silnej, orzeźwiającej kwasowości. Jednak obok win wytrawnych powstają z tej odmiany również słodkie – vinsanto - wytwarzane z owoców podsuszanych po zbiorze.
Typowe aromaty smaki assyrtiko to: limonka, skórka cytryny, sól, żwir. Z czasem pojawiają się bardziej słodkie, miodowe tony.
Wino z tej odmiany dobrze łączy się z potrawami rybnymi i z owoców morza, jednak poza tym można je serwować do lekkich past z kurczakiem, sera feta czy grillowanej jagnięciny.
Słowa kluczowe: Vinho Verde, Vermentino, Albarino