Szczep: Sémillon
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Biała odmiana bordoska sprawdzająca się jako materiał do wytwarzania tak wytrawnych, jak słodkich win. Początkowo hodowana wyłącznie we Francji, przyjęła się także w Nowym Świecie, szczególnie w Australii (Hunter Valley). Poza tymi dwoma regionami, sémillon można spotkać także w Chile, RPA, Argentynie i Turcji.
Charakter win z tego szczepu jest silnie zróżnicowany. W chłodniejszym klimacie (Bordeaux, Hunter Valley, Waszyngton) smakuje i pachnie cytryną i rumiankiem ze szczyptą soli. Tam, gdzie jest cieplej (Barossa, Kalifornia), do głosu dochodzą jabłko, mango i papaja. Do tego wersje beczkowane mają więcej nut maślano – waniliowych. W przypadku win botrytyzowanych (Sauternes, czy słodkie wina z Hunter Valley) czuć natomiast miód, wosk, suszone figi.
Sémillon jest często kupażowany (np. z sauvignon blanc, muscadelle czy chardonnay). W swoich wersjach wytrawniejszych dobrze sprawdza się w towarzystwie owoców morza, ryb czy makaronów, słodki jest (podobnie jak Tokaj) doskonałym winem deserowym pasującym tak do deserów słodkich (ciasta, kremy), jak słonych (dojrzewające sery).
Charakter win z tego szczepu jest silnie zróżnicowany. W chłodniejszym klimacie (Bordeaux, Hunter Valley, Waszyngton) smakuje i pachnie cytryną i rumiankiem ze szczyptą soli. Tam, gdzie jest cieplej (Barossa, Kalifornia), do głosu dochodzą jabłko, mango i papaja. Do tego wersje beczkowane mają więcej nut maślano – waniliowych. W przypadku win botrytyzowanych (Sauternes, czy słodkie wina z Hunter Valley) czuć natomiast miód, wosk, suszone figi.
Sémillon jest często kupażowany (np. z sauvignon blanc, muscadelle czy chardonnay). W swoich wersjach wytrawniejszych dobrze sprawdza się w towarzystwie owoców morza, ryb czy makaronów, słodki jest (podobnie jak Tokaj) doskonałym winem deserowym pasującym tak do deserów słodkich (ciasta, kremy), jak słonych (dojrzewające sery).
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, Australia, wino białe, wino deserowe, makarony, owoce morza, wino deserowe