Szczep: Grüner Veltliner
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Domem tego szczepu jest Austria, a właściwie, jeśli być skrupulatnym, to dawne Austro – Węgry – jest on bowiem popularny również na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji. Stamtąd pochodzą najlepsze wina tej odmiany. Są to zarówno proste, dość lekkie i wytrawne wina stołowe (często pijane na wiedeńskim Grinzingu lub Nuβdorfie heurigery), jak i bardziej dojrzale i krągłe kilkulatki.
W smaku, wina z tej odmiany są silnie kwasowe, cytrusowe i jabłkowe z dodatkiem pieprzu. Wersje młode i podstawowe mają także wyraźną, słonawą mineralność. Wraz z dojrzewaniem, smak ewoluuje – zamiast zielonych pojawiają się jabłka żółte, obok nich morele czy nawet orzechy włoskie (w przypadku win beczkowanych) i pełniejsza, bardziej tłusta struktura.
Grüner veltliner jest bardzo wszechstronnym winem kulinarnym pasującym do słodkowodnych i morskich ryb pod różnymi postaciami, owoców morza, zaś bardziej dojrzale i beczkowane wersje bardzo dobrze funkcjonują w towarzystwie potraw kuchni dalekowschodniej. I – co wydaje się oczywiste – zamawiając w Wiedniu tamtejszego schnitzla można popić go nie tylko pilznerem Ottakringera, ale również G-Veltlinerem.
W smaku, wina z tej odmiany są silnie kwasowe, cytrusowe i jabłkowe z dodatkiem pieprzu. Wersje młode i podstawowe mają także wyraźną, słonawą mineralność. Wraz z dojrzewaniem, smak ewoluuje – zamiast zielonych pojawiają się jabłka żółte, obok nich morele czy nawet orzechy włoskie (w przypadku win beczkowanych) i pełniejsza, bardziej tłusta struktura.
Grüner veltliner jest bardzo wszechstronnym winem kulinarnym pasującym do słodkowodnych i morskich ryb pod różnymi postaciami, owoców morza, zaś bardziej dojrzale i beczkowane wersje bardzo dobrze funkcjonują w towarzystwie potraw kuchni dalekowschodniej. I – co wydaje się oczywiste – zamawiając w Wiedniu tamtejszego schnitzla można popić go nie tylko pilznerem Ottakringera, ale również G-Veltlinerem.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Austria, białe, wytrawne, ryby, owoce morza