Szczep: Cabernet Franc
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Stara odmiana typowa dla zachodniej i centralnej Francji (Bordeaux, Dolina Loary). W wyniku spontanicznej krzyżówki stała się jednym ze szczepów rodzicielskich dwóch ważnych odmian – merlot i cabernet sauvignon. Spoglądając na historię winogrodnictwa można stwierdzić, że dzieci przyćmiły sławą rodzica, jednak jeśli chodzi o popularność międzynarodową, franc nie ma się czego wstydzić. Wprawdzie Francja wciąż jest jego matecznikiem, tym niemniej spore uprawy tej odmiany znajdują się we Włoszech, na Węgrzech, w USA, Chile i RPA.
Jeśli chodzi o charakterystyczne cechy wina z tej odmiany, to lokują się one mniej więcej w połowie drogi między merlotem a cabernet sauvignon. Wino to jest dość lekkie, o sporej kwasowości, umiarkowanie intensywnej barwie i mało agresywnych taninach. Wyróżnia się silnym aromatem papryki (tak zielonej, jak czerwonej) wspartej czerwonymi owocami (truskawką i wiśnią) oraz specyficznym zapachem żwiru i kamieni. W cieplejszym klimacie silniejszy od wiśniowego jest zapach maliny.
Cabernet franc występuje solo oraz w kupażach. Z tych ostatnich najbardziej znana jest mieszanka bordoska, jednak ona nie zamyka listy – ta odmiana znalazła także uznanie na Węgrzech, gdzie wchodzi w skład bikavéra Dobierając potrawy do tego wina dobrze sięgnąć po wieprzowinę – tak na zimno, jak na gorąco.
Jeśli chodzi o charakterystyczne cechy wina z tej odmiany, to lokują się one mniej więcej w połowie drogi między merlotem a cabernet sauvignon. Wino to jest dość lekkie, o sporej kwasowości, umiarkowanie intensywnej barwie i mało agresywnych taninach. Wyróżnia się silnym aromatem papryki (tak zielonej, jak czerwonej) wspartej czerwonymi owocami (truskawką i wiśnią) oraz specyficznym zapachem żwiru i kamieni. W cieplejszym klimacie silniejszy od wiśniowego jest zapach maliny.
Cabernet franc występuje solo oraz w kupażach. Z tych ostatnich najbardziej znana jest mieszanka bordoska, jednak ona nie zamyka listy – ta odmiana znalazła także uznanie na Węgrzech, gdzie wchodzi w skład bikavéra Dobierając potrawy do tego wina dobrze sięgnąć po wieprzowinę – tak na zimno, jak na gorąco.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, Węgry, Włochy, Chile, wino czerwone, wytrawne, wieprzowina