Szczep: Macabeo
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Biały szczep winorośli, jeden z najpopularniejszych w Hiszpanii, uprawiany również (podobnie jak monastrell czy garnacha) po północnej stronie Pirenejów. W Riosze nosi nazwę viura, pod którą znany jest także w innych częściach świata.
Charakter macabeo jest dwoisty – uzyskiwane z niego wina przy wczesnym zbiorze mogą być bardzo kwiatowe i orzeźwiająco kwasowe po winifikacji bez udziału dębowego drewna, lecz gdy pozwolić im dłużej dojrzewać na krzewach, a potem leżakować w beczkach, okazują się maślano - miodowo – orzechowe.
Najbardziej spektakularnym zastosowaniem macabeo jest włączenie go (razem z xarel*lo i parelladą) do klasycznej trójki winogron stanowiących podstawę surowcową cavy.
Niemusujace wina macabeo dobrze pasują do lżejszych potraw z dodatkiem ryb lub owoców morza – past czy risotto.
Charakter macabeo jest dwoisty – uzyskiwane z niego wina przy wczesnym zbiorze mogą być bardzo kwiatowe i orzeźwiająco kwasowe po winifikacji bez udziału dębowego drewna, lecz gdy pozwolić im dłużej dojrzewać na krzewach, a potem leżakować w beczkach, okazują się maślano - miodowo – orzechowe.
Najbardziej spektakularnym zastosowaniem macabeo jest włączenie go (razem z xarel*lo i parelladą) do klasycznej trójki winogron stanowiących podstawę surowcową cavy.
Niemusujace wina macabeo dobrze pasują do lżejszych potraw z dodatkiem ryb lub owoców morza – past czy risotto.
Słowa kluczowe: Hiszpania, Katalonia, wino białe, wytrawne, risotto, makaron, owoce morza