Szczep: Blaufränkisch
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Środkowoeuropejski szczep winorośli występujący pod kilkoma innymi nazwami – kékfrankos, frankovka czy lemberger. Szczególnie popularny w Austrii, na Węgrzech, w Czechach i na Słowacji, z tych powodów można by go określić jako po-austrowęgierski. Poza tą częścią Europy, jego nasadzenia można odnaleźć w Wirtembergii, na Bałkanach, we Włoszech czy USA (stan Waszyngton). Blaufränkisch jest sprzedawany jako wino jednoszczepowe, bywa także używany do tworzenia kupaży – najbardziej znanym jest w Polsce Egri Bikaver.
Wina produkowane z tej odmiany są dość zróżnicowane stylistycznie. Mogą być zarówno lekkie i kwasowe, przeznaczone do szybkiej konsumpcji, jak i dużo bardziej poważne, dojrzewające w beczkach, o mocnej, pełnej strukturze i miękkich taninach. W aromacie czuć czerwone porzeczki, wiśnie i czarne jagody (jak kto woli – borówki). W bardziej dojrzałych pojawiają się mocniejsze akcenty ziemiste.
Blaufränkisch bardzo dobrze zgrywa się z kuchnia typową dla naszego regionu – czerwonym mięsem z sosem, jarzynami i dodatkiem węglowodanowym, dlatego dobrze będzie pasować do wszelkich gulaszy. Dobrze sprawdza się także w przypadku jagnięciny oraz grillowanych mięs.
Wina produkowane z tej odmiany są dość zróżnicowane stylistycznie. Mogą być zarówno lekkie i kwasowe, przeznaczone do szybkiej konsumpcji, jak i dużo bardziej poważne, dojrzewające w beczkach, o mocnej, pełnej strukturze i miękkich taninach. W aromacie czuć czerwone porzeczki, wiśnie i czarne jagody (jak kto woli – borówki). W bardziej dojrzałych pojawiają się mocniejsze akcenty ziemiste.
Blaufränkisch bardzo dobrze zgrywa się z kuchnia typową dla naszego regionu – czerwonym mięsem z sosem, jarzynami i dodatkiem węglowodanowym, dlatego dobrze będzie pasować do wszelkich gulaszy. Dobrze sprawdza się także w przypadku jagnięciny oraz grillowanych mięs.
Słowa kluczowe: kékfrankos, frankovka, lemberger