Szczep: Albariño
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Odmiana, która jest praktycznie winiarskim endemitem Półwyspu Iberyjskiego. Jej uprawy w Hiszpanii i Portugalii (tu nazywa się alvarinho) stanowią ponad 90% wszystkich światowych areałów i są ulokowane głównie w północno – zachodniej części tego regionu Europy. Albariño ma bowiem niewiele wspólnego z gorącymi i nasłonecznionymi wybrzeżami Morza Śródziemnego. Zdecydowanie bliższe mu są chłodne wody Oceanu Atlantyckiego. Wino z niego wytwarzane sprzedaje się solo, lub kupażuje tworząc sławny portugalski produkt eksportowy – vinho verde.
Wina z albariño są na ogół lekkie, bardzo kwasowe i orzeźwiające. Z reguły do wypicia w ciągu 2 lat od zbioru. Czuć w nich cytrusy (limonka, cytryna, grejpfrut), trochę aromatów kwiatowych (jaśmin), nierzadko też sól i żwirowy posmak. Bogatsze wersje mogą też być nieco „cieplejsze” w odbiorze. Pojawia się w nich pomarańcza i brzoskwinia.
Albariño to wino interesujące kulinarnie. Pasuje nie tylko do ryb i potraw z owoców morza (co w przypadku białych, wytrawnych odmian jest praktycznie standardem), ale także do aromatycznych i pikantnych dań kuchni tajskiej, hinduskiej i północnoafrykańskiej.
Wina z albariño są na ogół lekkie, bardzo kwasowe i orzeźwiające. Z reguły do wypicia w ciągu 2 lat od zbioru. Czuć w nich cytrusy (limonka, cytryna, grejpfrut), trochę aromatów kwiatowych (jaśmin), nierzadko też sól i żwirowy posmak. Bogatsze wersje mogą też być nieco „cieplejsze” w odbiorze. Pojawia się w nich pomarańcza i brzoskwinia.
Albariño to wino interesujące kulinarnie. Pasuje nie tylko do ryb i potraw z owoców morza (co w przypadku białych, wytrawnych odmian jest praktycznie standardem), ale także do aromatycznych i pikantnych dań kuchni tajskiej, hinduskiej i północnoafrykańskiej.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: białe, wytrawne, Hiszpania, Portugalia, kuchnia azjatycka, ryby, owoce morza