Szczep: Carignan/cariñena
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Odmiana pod pewnym względem podobna do grenache/garnachy – popularna tak we Francji, jak i Hiszpanii, chociaż trzeba dodać, że w tej pierwszej jest uprawiana zdecydowanie częściej. Poza tymi dwoma krajami rozprzestrzeniła się w innych państwach regionu i występuje na Sardynii, w Maroku, Tunezji i Algierii (może kiedyś napiszemy też o tych afrykańskich winnicach).
Carignan to szczep, który lubi ciepło i jest bardzo wrażliwy na wiosenne przymrozki. To sprawiło, że w czasach nowożytnych był szczególnie często nasadzany na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego, które od lat 1830. politycznie podlegało Francji. Plenność i łatwość w uprawie przekładały się na duże ilości taniego wina, które poprzez Langwedocję i Prowansję docierało stąd w głąb Francji. Dopiero przemiany polityczne w latach 60. XX wieku spowodowały, że langwedoccy winogrodnicy zdecydowali się na większą skalę sadzić carignan u siebie.
Carignan daje wina na ogół umiarkowanie kwasowe i taniczne, chociaż – uwaga – jeśli pochodzą one ze starych krzewów, mogą zaskoczyć silną tanicznością. Aromaty suszonych żurawin, malin, lukrecji, słodkich przypraw i przydymionego mięsa.
Dobre wino do łączenia z potrawami, ponieważ jego profil smakowy, kwasowość i taniczność dają sporo możliwości zestawień. Bez problemów można je łączyć z pieczonym i duszonym, mocno przyprawionym mięsem (tłustszy drób, wieprzowina, wołowina), potrawami z grzybów i cięższych, duszonych warzyw, twardymi, dojrzewającymi serami.
Carignan to szczep, który lubi ciepło i jest bardzo wrażliwy na wiosenne przymrozki. To sprawiło, że w czasach nowożytnych był szczególnie często nasadzany na południowym wybrzeżu Morza Śródziemnego, które od lat 1830. politycznie podlegało Francji. Plenność i łatwość w uprawie przekładały się na duże ilości taniego wina, które poprzez Langwedocję i Prowansję docierało stąd w głąb Francji. Dopiero przemiany polityczne w latach 60. XX wieku spowodowały, że langwedoccy winogrodnicy zdecydowali się na większą skalę sadzić carignan u siebie.
Carignan daje wina na ogół umiarkowanie kwasowe i taniczne, chociaż – uwaga – jeśli pochodzą one ze starych krzewów, mogą zaskoczyć silną tanicznością. Aromaty suszonych żurawin, malin, lukrecji, słodkich przypraw i przydymionego mięsa.
Dobre wino do łączenia z potrawami, ponieważ jego profil smakowy, kwasowość i taniczność dają sporo możliwości zestawień. Bez problemów można je łączyć z pieczonym i duszonym, mocno przyprawionym mięsem (tłustszy drób, wieprzowina, wołowina), potrawami z grzybów i cięższych, duszonych warzyw, twardymi, dojrzewającymi serami.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja. Hiszpania, Afryka, wino czerwone, wino wytrawne, wino do pieczonego mięsa, wino do grilla, wino do potraw z grzybów, wino do serów dojrzewających