Szczep: Trebbiano
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Trebbiano jest szczepem w pewnym sensie przypominającym muskat – ma długą historię (prawdopodobnie sięgającą starożytności), pochodzi z rejonu Morza Śródziemnego i silnie rozprzestrzenił się w europejskich krajach winiarskich (głownie Włochy i Francja). Jednak tym, co odróżnia go od wspomnianej odmiany jest zdecydowanie mniejsza sława. Ba, niekiedy produkty uzyskiwane z trebbiano nie są w ogóle łączone z tym szczepem. Mówiąc w skrócie – tajny agent.
Najbardziej znanym klonem trebbiano jest trebbiano d’Abruzzo ze środkowych Włoch dające wina lekkie, wytrawne, orzeźwiające z delikatnym, bukietem wiosennych kwiatów i cytrusów. Używa się go także w produkcji win w Orvieto. Inne klony trebbiano używane są także jako części kupażu w Luganie, Custozie, Soave, a w przeszłości także w Chianti. Szacuje się, że około 1/3 białych włoskich win może pochodzić z tego szczepu. Ponadto wino z trebbiano wykorzystywane jest w produkcji sławnego modeńskiego octu balsamicznego.
Za granicą francuską trebbiano całkowicie zmienia tożsamość i staje się ugni blanc – najbardziej popularną białą odmianą w tym kraju, szczególnie w południowej jego części (Gaskonia, Żyronda, Prowansja). Zaskakujące, prawda? Jednak nie ma sensu poszukiwać wina z niej w sklepach specjalistycznych, ponieważ gros produkcji służy wytwarzaniu destylatu na koniaki i armaniaki.
Poza Włochami i Francją klony trebbiano uprawiane są w Portugalii i Bułgarii (jako thalia), Argentynie, USA i Australii.
Jeśli szukamy win z trebbiano, najłatwiej znaleźć te z klonu d’Abruzzo. To lekkie, kwasowo – kwiatowe, nieskomplikowane wina dobrze pasujące do pasty i owoców morza.
Najbardziej znanym klonem trebbiano jest trebbiano d’Abruzzo ze środkowych Włoch dające wina lekkie, wytrawne, orzeźwiające z delikatnym, bukietem wiosennych kwiatów i cytrusów. Używa się go także w produkcji win w Orvieto. Inne klony trebbiano używane są także jako części kupażu w Luganie, Custozie, Soave, a w przeszłości także w Chianti. Szacuje się, że około 1/3 białych włoskich win może pochodzić z tego szczepu. Ponadto wino z trebbiano wykorzystywane jest w produkcji sławnego modeńskiego octu balsamicznego.
Za granicą francuską trebbiano całkowicie zmienia tożsamość i staje się ugni blanc – najbardziej popularną białą odmianą w tym kraju, szczególnie w południowej jego części (Gaskonia, Żyronda, Prowansja). Zaskakujące, prawda? Jednak nie ma sensu poszukiwać wina z niej w sklepach specjalistycznych, ponieważ gros produkcji służy wytwarzaniu destylatu na koniaki i armaniaki.
Poza Włochami i Francją klony trebbiano uprawiane są w Portugalii i Bułgarii (jako thalia), Argentynie, USA i Australii.
Jeśli szukamy win z trebbiano, najłatwiej znaleźć te z klonu d’Abruzzo. To lekkie, kwasowo – kwiatowe, nieskomplikowane wina dobrze pasujące do pasty i owoców morza.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, Francja, koniak, wino białe, wytrawne, wino do makaronu, owoce morza