Szczep: Refosco
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Refosco (pełna nazwa to: refosco dal penducolo rosso) to stary czerwony szczep winorośli opisany już w średniowieczu, ale prawdopodobnie znany już wcześniej uprawiany w północno – wschodniej Italii. Poza nią można się na niego natknąć w Słowenii (refosc) i to właściwie wyczerpuje listę lokalizacji. Typowy domator. Przez długie lata XX wieku zapomniany i obecny praktycznie tylko w przydomowych winnicach, od lat 1980. zyskał pewną popularność.
Wina z refosco są pełne, mocno wytrawne o silnych taninach. Smakują czerwonymi owocami, śliwkami i lekko migdałowo. Dobrze pasują do zimnych mięs, dziczyzny, wołowiny. Jeśli chcecie podać je w towarzystwie serów, sięgnijcie po konkretne i bardzo wyraziste – pecorino, cheddar czy gorgonzolę.
Wina z refosco są pełne, mocno wytrawne o silnych taninach. Smakują czerwonymi owocami, śliwkami i lekko migdałowo. Dobrze pasują do zimnych mięs, dziczyzny, wołowiny. Jeśli chcecie podać je w towarzystwie serów, sięgnijcie po konkretne i bardzo wyraziste – pecorino, cheddar czy gorgonzolę.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, wino czerwone, wino wytrawne, wino do dziczyzny, wino do wołowiny, wino do serów