Szczep: Pinot gris/Pinot grigio
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Rodzina winiarskich pinotów składa się z czterech głównych przedstawicieli: pinot noir, pinot blanc, pinot meunier i pinot gris. Ponieważ odmiany te zasłużenie stały się sławne, rozprzestrzeniły się po różnych krajach, w których nadano im nazwy miejscowe. Na tej zasadzie we Włoszech to pinot grigio, w Niemczech – ruländer i grauburgunder, na Węgrzech szürkebarát, a w Czechach i na Słowacji - rulandské šedé. Różnice między tymi wersjami nie są wyłącznie lingwistyczne. Ponieważ owoce winorośli oddają charakter miejsca, w jakim powstały (terroir), konkretna nazwa sygnalizuje także różnice w smaku i aromacie. Dlatego pinot gris nie należy utożsamiać z pinot grigio, choć botanicznie byłoby to zapewne uzasadnione.
Jeśli skonfrontować te dwie wersje jednej odmiany, szybko czuć, że pinot gris (zwłaszcza alzackie) jest winem dużo bogatszym smakowo i aromatycznie od pinot grigio. Pod pewnymi względami jest ono wręcz bliższe gewürztraminerowi, niż swojemu włoskiemu alter ego. Uwidacznia się to w aromatach miodowych i korzennych współwystępujących z cytrynowym i brzoskwiniowym. Pinot grigio w tym zestawieniu jest silniej kwasowe i mineralne. Również pojawia się w nim cytryna (i inne cytrusy), ale nie towarzyszy jej miód, lecz raczej jabłko, zaś jeśli występują nuty korzenne, to na ogół imbirowe.
Odmienności w smakach przekładają się tez na różnice w pomysłach na łączenie tych win z jedzeniem. Pinot gris bardzo dobrze pić do potraw kuchni dalekowschodniej (kolejne podobieństwo z traminerem), potraw ze skorupiaków (np. krabów) czy serami krowimi (miękkimi w przypadku win wytrawnych, dojrzewającymi – przy słodkich). Pinot grigio lepiej nadaje się na towarzystwo do sałat, past (z warzywami, rybami czy mięsem) czy grillowanego drobiu.
Jeśli skonfrontować te dwie wersje jednej odmiany, szybko czuć, że pinot gris (zwłaszcza alzackie) jest winem dużo bogatszym smakowo i aromatycznie od pinot grigio. Pod pewnymi względami jest ono wręcz bliższe gewürztraminerowi, niż swojemu włoskiemu alter ego. Uwidacznia się to w aromatach miodowych i korzennych współwystępujących z cytrynowym i brzoskwiniowym. Pinot grigio w tym zestawieniu jest silniej kwasowe i mineralne. Również pojawia się w nim cytryna (i inne cytrusy), ale nie towarzyszy jej miód, lecz raczej jabłko, zaś jeśli występują nuty korzenne, to na ogół imbirowe.
Odmienności w smakach przekładają się tez na różnice w pomysłach na łączenie tych win z jedzeniem. Pinot gris bardzo dobrze pić do potraw kuchni dalekowschodniej (kolejne podobieństwo z traminerem), potraw ze skorupiaków (np. krabów) czy serami krowimi (miękkimi w przypadku win wytrawnych, dojrzewającymi – przy słodkich). Pinot grigio lepiej nadaje się na towarzystwo do sałat, past (z warzywami, rybami czy mięsem) czy grillowanego drobiu.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Francja, Włochy, kuchnia azjatycka, ryby, owoce morza, sałaty, sery