Szczep: Montepulciano
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Montepulciano d’Abruzzo to typowy, włoski szczep czerwony praktycznie nie występujący nigdzie na świecie poza Półwyspem Apenińskim. Niewielkie nasadzenia są wprawdzie w Argentynie, ale ich znaczenie jest symboliczne.
Gdy mowa o Montepulciano, trzeba zawsze pamiętać o pewnej dwuznaczności związanej z tą nazwą. Otóż montepulciano d’Abruzzo (czyli: montepulciano z Abruzji) to odmiana winorośli. Jednak we Włoszech istnieje również Vino Nobile do Montepulciano (czyli: szlachetne wino z Montepulciano) – apelacja toskańskiego, czerwonego wina (kupaż sangiovese i canaiolo nero). Często obie nazwy są mylone, zdarza się to nawet Włochom, dlatego trzeba pamiętać, co jest miastem, a co rośliną, bo poza nazwą nie ma między nimi wielu podobieństw.
Montepulciano d’Abruzzo uprawiane jest przede wszystkim w centralnych Włoszech (Abruzja, Marchia, Molise, Apulia). Produkuje się z niego niezbyt drogie wina czerwone. Są one kwasowe i smakują mieszanką czerwonych owoców (maliny, wiśnie) z ziołami (oregano). Niekiedy smaki stają się bardziej dżemowe, lub przesuwają się w stronę czarnych owoców (np. węgierek). W winach riserva owocowa kwasowość słabnie, pojawia się za to więcej korzennych aromatów beczki.
Wina z tej odmiany dobrze łączą się z jedzeniem i nie wymaga to wyrafinowanej sztuki sommelierskiej. Typowe włoskie potrawy (pasta, pizza) zwłaszcza z dodatkiem sosu pomidorowego dobrze smakują z tym winem. Można także zestawiać je z pieczonym lub duszonym czerwonym mięsem. Też będzie dobrze.
Gdy mowa o Montepulciano, trzeba zawsze pamiętać o pewnej dwuznaczności związanej z tą nazwą. Otóż montepulciano d’Abruzzo (czyli: montepulciano z Abruzji) to odmiana winorośli. Jednak we Włoszech istnieje również Vino Nobile do Montepulciano (czyli: szlachetne wino z Montepulciano) – apelacja toskańskiego, czerwonego wina (kupaż sangiovese i canaiolo nero). Często obie nazwy są mylone, zdarza się to nawet Włochom, dlatego trzeba pamiętać, co jest miastem, a co rośliną, bo poza nazwą nie ma między nimi wielu podobieństw.
Montepulciano d’Abruzzo uprawiane jest przede wszystkim w centralnych Włoszech (Abruzja, Marchia, Molise, Apulia). Produkuje się z niego niezbyt drogie wina czerwone. Są one kwasowe i smakują mieszanką czerwonych owoców (maliny, wiśnie) z ziołami (oregano). Niekiedy smaki stają się bardziej dżemowe, lub przesuwają się w stronę czarnych owoców (np. węgierek). W winach riserva owocowa kwasowość słabnie, pojawia się za to więcej korzennych aromatów beczki.
Wina z tej odmiany dobrze łączą się z jedzeniem i nie wymaga to wyrafinowanej sztuki sommelierskiej. Typowe włoskie potrawy (pasta, pizza) zwłaszcza z dodatkiem sosu pomidorowego dobrze smakują z tym winem. Można także zestawiać je z pieczonym lub duszonym czerwonym mięsem. Też będzie dobrze.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Włochy, wino czerwone, wytrawne, wino do makaronu, wino do mięsa, pizza