Szczep: Kadarka
wybierz szczep:
wybierz
AglianicoAlbariñoAssyrtikoBarberaBlaufränkischCabernet FrancCabernet SauvignonCarignan/cariñenaCarmenereChardonnayChenin blancDolcettoDornfelderFalanghinaFianoFriulanoFurmintGewürztraminerGreco biancoGrenache/GarnachaGrüner VeltlinerKadarkaMacabeoMalbecMerlotMourvèdre/MonastrellMontepulcianoMüller – ThurgauMuskatNebbioloNero d’AvolaPasserinaPecorinoPicolitPinotagePinot blancPinot gris/Pinot grigioPinot NoirPortugieserPrimitivo / ZinfandelRefoscoRibolla GiallaRieslingSangioveseSauvignon blancSémillonSyrah/ShirazTempranilloTouriga nacionalTrebbianoWelschrieslingVerdejoVermentinoVerdicchioZweigelt

Zapewne często widzicie na półkach marketowych bułgarskie kadarki za +/- 10 złotych za butelkę. Są słodkawe, blade aromatycznie i niesmaczne. Na pocieszenie można dodać, że z prawdziwą kadarką nie mają nic wspólnego poza nazwą.
Szczep ten jest bardzo charakterystyczny dla winiarstwa Bułgarii (jako gamza) oraz Węgier. Jego obszarem występowania są zresztą całe Bałkany. Jeszcze do II wojny światowej był charakterystyczny dla winiarstwa węgierskiego, jednak w latach 40. zrezygnowano z niego. Powodem były problemy w uprawie – kadarka dojrzewa późno, jest wrażliwa na mróz i choroby grzybowe, a w tamtych czasach od winogrodnictwa oczekiwano skupienia się na plennych i nie sprawiających kłopotów odmianach. W ostatnich dwóch dekadach stopniowo wraca się do tego szczepu z racji jego walorów smakowych.
Wino z kadarki jest stosunkowo lekkie, ciemnoczerwone, o smaku czerwonych owoców, orzeźwiającej kwasowości i wyczuwalnych taninach. Południowe jej wersje mają także posmak słodkich przypraw korzennych. Wytwarza się z niej tak czerwienie, jak i róże. Niekiedy porównywana do pinot noir. Składnik kupaży – najsłynniejszy z nich to Egri Bikavér.
Dobry dodatek do węgierskiego gulaszu, leczo, czy podobnych im bałkańskich potraw mięsno - warzywnych. Dobrze pije się ją także bez dodatków kulinarnych.
Szczep ten jest bardzo charakterystyczny dla winiarstwa Bułgarii (jako gamza) oraz Węgier. Jego obszarem występowania są zresztą całe Bałkany. Jeszcze do II wojny światowej był charakterystyczny dla winiarstwa węgierskiego, jednak w latach 40. zrezygnowano z niego. Powodem były problemy w uprawie – kadarka dojrzewa późno, jest wrażliwa na mróz i choroby grzybowe, a w tamtych czasach od winogrodnictwa oczekiwano skupienia się na plennych i nie sprawiających kłopotów odmianach. W ostatnich dwóch dekadach stopniowo wraca się do tego szczepu z racji jego walorów smakowych.
Wino z kadarki jest stosunkowo lekkie, ciemnoczerwone, o smaku czerwonych owoców, orzeźwiającej kwasowości i wyczuwalnych taninach. Południowe jej wersje mają także posmak słodkich przypraw korzennych. Wytwarza się z niej tak czerwienie, jak i róże. Niekiedy porównywana do pinot noir. Składnik kupaży – najsłynniejszy z nich to Egri Bikavér.
Dobry dodatek do węgierskiego gulaszu, leczo, czy podobnych im bałkańskich potraw mięsno - warzywnych. Dobrze pije się ją także bez dodatków kulinarnych.
Przeczytaj również:
Słowa kluczowe: Wegry, Bułgaria, Bałkany, wino czerwone, różowe, wytrawne, gulasz